mytasteindonesia.com

Tuesday, 15 November 2016

KEK KAPAS JEPUN





 




Assalamualaikum.
Salam sejahtera...

   Lama jugak la Uj tak menjenguk ke dapur Uj ni.Nak menaip pun dah terkial-kial.Tekan keyboard pun manjang typo je laaa....
 
    Okey la untuk menghilangkan rasa rindu Uj untuk berblog ,disini Uj kongsikan satu resepi kek  yang digilai oleh ramai teman-teman blogger iaitu Kek Kapas Jepun.
Ramai kawan-kawan blogger dah membuatnya  dan bermacam-macam versi pulak yang ada.
Tapi  kali ni Uj cuba pula resepi dari Wendy Kor /bicara kek.

     Dalam resepi ni Uj cuba tambahkan 3 keping keju cheesedale.Yelah dalam sibuk mengemas esbok terjumpa pulak 3 keping keju cheesedale yang masih boleh digunakan.Lagi lah lemak rasa kek keju kapas ni...sedap pulak tu...sesuai pulak dengan tekak veteren UJ ni.Hehe

Okey la kepada sesiapa yang ingin  mencuba silakan.Sebelum tu jom kita intai dulu bahan-bahannnya..








Resepi:         Kek Kapas keju 
Resepi asal: Wendy khorr

Bahan-bahannya:


Bahan A:


60 ml susu segar UHT
160 g cream cheese (Uj guna tatura )
3 keping keju slice cheese dale dikoyak-koyakan ( Uj tambah )
30 g mentega salted ( uj guna anchor)

Bahan B:

4 bj kuning telur gred A(yang  telah dibuang tali pusatnya)



BahanC:

30 g tepung superfine( tepung halus)
30 g tepung jagung


Bahan D:

4 biji putih telur gred A
1 sdu teh cream of tartar
20 ml jus lemon
100 g gula kastor.



Cara:


1.    Panaskan oven 170 degre.Sapukan loyang dengan menggunakan sedikit mentega dan alaskan 
       didasar serta dikelilingnya dengan menggunakan kertas minyak.


2.    Cairkan bahan A secara double boil.Kacau dengan menggunakan whisk sehingga sebati dan tak
       berketul-ketul.Bila dah sebati ketepikan sebentar dan sejukan.Bila dah sejuk addkan kuning telur
       yang telah dibuang tali pusatnya.Kacau sehingga sebati dan adunan menjadi licin dan tak ber
       ketul-ketul.


3.  Pukul putih telur dengan menggunakan pemutar elektrik.Masukan gula sedikit demi sedikit diikuti
     dengan cream of tartar dan diakhiri dengan jus lemon.Dengan menggunakan kelajuan yang tinggi
     putar putih telur sehingga bertanduk.Ketepikan.

4.  Ayak tepung jagung dan tepung gandum ke dalam cheese ( bahan A).Kacau dengan mengguna
     kan whisk tangan sehingga sebati dan tak berketul.

5.  Bila dah sebati addkan sedikit  demi sedikit adunan putih telur ke dalam aduanan cheese tadi.
     Kaub balikan sehingga sebati.
    
6.  Bila adunan dah sebati addkan adunan ke dalam loyang.Masak secara waterbath selama 1 jam
     dengan suhu 170 degree dengan menggunakan api atas bawah. (Setengah jam pertama bakar
     dengan menggunakan suhu 170 degree dan tukar suhu ke 150 degree sehingaa kek masak)

7.  Bila kek dah masak biarkan kek berada didalam oven selama 30 sehingga 1 jam.Kemudian
     barulah dikeluarkan kek dari oven.

    



Jom jamu mata.....






     Okey selamat mencuba....




        Enjoyyyy..








Friday, 13 November 2015

NASI BERYANI KAMBING MEMANG SEDAP SESANGAT..MEMANG UMPUHHH...







Assalamualaikum....salam sejahtera buat semua teman yang Uj hormati...Hari ni teruja pulak Uj nak kongsikan satu resepi nasi beryani kambing yang memang sedap.Resepi Uj intai dari dapur Azie...Memang lama dah Uj teringin sesangat nak menerai nasi beryani kambing ni.
Secara kebetulan stok daging kambing bersama tulang ada pulak didalam simpana.Lepas tu cam biasalah..bila Uj teringin  nak masak sesuatu menu tu  suka sangatlah intai -intai didapur kengkawan dulu..pastu tguk fedback dari rerakan yang dah mencuba.Carik punya carik ..Terjumpa pulak
 resepi ni  didapur Azie.Bila baca fed back dari mereka yang pernah mencuba resepi dari Azie ni..rata-rata memuji akan kesedapannya ...
Uj pun cubalah menerai test nak buat berdasarkan resepi yang dikongsikan oleh Azie..
Haaa...kau memang sedap Gilosss .....kembang lobang idung bila En.Hubby memuji akan kesedapan nasi beryani ni...







Uj buat semua berdasarkan step dari Azie cumanya ada sedikit bahan yang Uj tambah mengikut barangan yang ada pada Uj..Bahan rempahnya Uj gunakan rempah beriyani faiza....Okeylah bagi sesiapa yang nak mencuba  dan intai-intai resepi asal dari Azie ni bolelah ke sini.
Disini Uj ingin ucapkan ribuan terima kasih diatas resepi nasi beryani kambing yang sedap dari Puan Azie ni..Semoga Puan Azie dimurahkan rezeki selalu....







Untuk resepi Uj terus ambik dari blog Azie yer....


Nasi Beriani Kambing Pakistan
Oleh: Azie Kitchen

Bahan bahan:
5 cawan beras basmathi (rendam & tos)
9 keping kambing (dg tulang)
4 kuntum bunga lawang
2 inci kayu manis
8 biji buah pelaga
10 bunga cengkih
1 sb serbuk ketumbar* ( uj guna rempah beryani faiezah)
1 sb serbuk jintan manis*
1 sb serbuk jintan putih*
1 sk serbuk kunyit
3 bawang besar – potong dadu
5-6 buah tomato masak saiz besar – potong dadu (lagi banyak lagi sedap)
2 labu bawang putih – tumbuk
3 inci halia – tumbuk 
1 ½ cawan yoghurt (banyak lagi sedap)
2 bay leave 
Minyak olive( Uj ganti minyak sapi)
4 biji telur – rebus, kupas & kelar
4 biji kentang kecil – kupas & rebus 
½ cawan susu (optional)
pewarna kuning safron (uj skip)

Hiasan
Bawang goreng
Daun ketumbar – hiris
4 biji cili hidup hijau - potong 1 inci 
Daun mint
Badam & kismis, jika suka


Caranya:


1.       Perap kambing dengan  rempah beryani faizah,sedikit serbuk kunyit serta sedikit garam selama
          1 sehingga 2 jam.







2.     Panaskan minyak sapi didalam kuali..Addkan bawang besar yang dipotong 
        dadu,bahan kisar ,rempah penumis serta daun pandan.Masak sehingga 
        bahan berbau wangi.
3.     Kemudian Addkan daging kambing yang telah diperap tadi.Kacau rata 
        bersama bahan tumisan.Addkan sedikit air sehingga menutupi daging.
        Masak sehingga mendidih.
4.     Kemudian addkan yogurt bersama tomato dadu.kacau rata sehingga 
        kesemua bahan serata.Masak sehingga daging kambing menjadi empuk
        dengan api yang perlahan sehingga kuah memekat.
5.     Bila kuah dah memekat addkan sedikit garam,daun bay serta sedikit gula 
        mengikut citarasa.


Penyediaan nasi:


1.   Basuh beras,rendam selama 20 ~ 30 minit kemudian ditoskan airnya.Didalam
      periuk yang berasingan .Masukan air, sedikit minyak sapi,kulit kayu manis,
      buah pelaga.cengkih ,serta  bunga lawang sedikit garam serta daun bay.
      masak sehingga air mendidih.
      Bila air dah mendididh masukan beras yang telah ditoskan tadi dan masak
      lah sehingga nasi hampir nak masak tetapi tidak 100%.
      Kemudia keluarkan nasi dari periuk dan tapikan airnya seperti gamba
      dibawah.

    



2.   Kemudian ambil kentang yang telah direbus tadi.alaskan didasar periuk
      rice cooker.Tujuannya adalah untuk mengelakkan nasi menjadi hangus 
       didasar periuk ketika memasaknya nanti.    
3.   Ambil nasi yang telah dimasak separuh tadi dan lapiskan diatas kentang.
4.   Lapiskan telur diatas nasi ratakan ,kemudian lapiskan sedikit kuah kambing 
      serta daging kambing tadi.Renjiskan juga sedikit susu cair,sedikit minyak sapi
      serta sedikit pewarna kuningserta taburkan sedikit kismis diatasnya.





5.      Ulangi lagi melapis nasi sehingga lapisan yang terakhir.




6.       Untuk lapisan yang terakhir..taburkan bawang goreng kismis serta
           renjiskan sedikit susu cair serta lada hijau yang telah dipatahkan 2 serta 
           daun ketumbar dan daging kambing serta kuahnya tadi.Renjiskan juga
           sedikit pewarna kuning,bawang goreng,kismas serta badam diatas nasi.
7.       Letakan periuk rice cooker ke dalam standnya dan set "on".Biar nasi masak
          dengan sendirinya seperti biasa.
8.       Sewaktu nak dihidangkan barulah dikais nasi dengan menggunakan garfu 
          perlahan-lahan supaya nasi tidak patah.





 * Jumlah sukatan air ketika memasak nasi,boleh dilebihkan kerana selepas itu kita kena toskan nasinya 







                     Okeyy  enjoyyyy......  







Tuesday, 13 October 2015

MUSHROOM SOUP BERBALOI BUAT SENDIRI









Assalamualaikum..buat semua teman.
Kali ni Uj nak kongsi resepi mushroom soup atau sup cendawan ala Pizza Hut tu..Alhamdulillah sedap pada tekak Uj.. Memang berbaloi membuatnya .Lain kali tak payah beli lagikan dan dah boleh buat sendiri..Bahannya pun simple jer, yang penting airtangan kita sendiri dan dihidangkan pulak untuk keluarga tersayang...
Untuk roti bawang putihnya pula..Uj gunakan roti gardenia biasa jer.Disebabkan malas nak carik roti lain.










Secara kebetulan stok roti gardenia ade pulak..makanya dengan kreaviti sendiri buatlah roti panggang bawang putih..Bila dibakar didalam oven..Semerbak jer baunya...Bila dah dicicah dengan mushroom soup tu ermm  sedap pulak rasanya...Resepi mushroom soup ni Uj intai di dapur Qaseh Honey.Kalau untuk resepi yang sama jugak bole gak lah intai di sini
Terima kasih kepada kengkawan yang sudi berkongsi resepi kesukaan ramai ni...
Okeylah..jom kita kebahannya...Tapi sebelum tu biasela..Uj buat berdasarkan bahan yang sedia ada didalam simpanan Uj...Uj tak letak ayam Uj hanya gunakan cemdawan butang yang didalam tin jer...









Bahannya:

1000ml air
500 ml susu segar
1 tin cendawan butang di cincang ( uj guna ayam brand)
21/2 ulas kiub ayam( uj lebihkan sebab Uj x guna hirisan daging  ayam)
1/2 cwn tepung gandum dicampurkan dengan 1 cwn air
sedikit garam
sedikit perasa,
sedikit serbuk lada hitam utk menghidang( jika suka)


Caranya..


1.     Masukkan 1000ml air kedalam periuk..Panaskan sekejap
2.     Bila dah mula mendidih masukan 500 ml; susu segar berserta kiub ayam.
3.     Dengan api yang perlahan biarkan susu mendidh sebentar dan kiub ayam larut.
4.     Bila susu dah mula mendidih addkan tepung yang telah dicampurkan dengan 1 cwn air tadi.
5.     Kacau rata tepung agar bersatu dengan susu..Tambahkan cendawan yang telah dicincang tadi.
6.     Perlahankan api biar bahan mereneh dan memekat diatas api.
7.     Bila bahan dah memekat, addkn sedikit garam serta sedkit perisa ajinomoto.
8.     Biarkan mereneh sebentar .Kacau selalu.Bila dah memekatdan sesedap rasa  bolelah
        dihidangkan
9.     Taburkan sedikit serbuk lada hitam diatasnya jika suk ketika menghidangnya..









Resepi untuk roti panggang bawang putih pula...

Bahannya:

 4  keping roti gardenia
 4 ulas bawang putih dicincang dan dilenyek halus dengan menggunakan belakang pisau
 4 ketul mentega


Caranya :


1.     Satukan mentega dengan bawang putih yang telah dilenyek halus tadi.Gaul sebati
2.     Panaskan oven 250 degree.
3.     Sapukan roti  dengan mentega yang telah digaulkan dengan bawang putih tadi .Kemudian
        potong roti kepada 4 bahagian.
4.     Susun didalam dulang pembakar.
5.     Bakar sehingga garing dan kekuningan.
6.     Ketika bakar gunakan api atas sahaja.



            Okey...Enjoyy....







Saturday, 29 August 2015

KEK TIRAMISU









Assalamualaikum....
Masih lagi dalam mood membaking.Kali ni UJ Bekerajinana pulak nek membuat kek tiramisu.Memacam jer tekak ni....Ok lah...
Untuk kek span nya Uj masih lagi menggunakan resepi kek span  sweet 4ever dari MyRsepi disini.Sebabnya Uj teramatlahhhh suka sekali dengan kegebuan serta sruktur keknya..walahh...Terima kasih kepada sweet 4 ever kerana sudi berkongsi resepi kek sepan yang mabless ni..






Untuk resepi tiramisu Uj kali ni Uj banyak tokok tambah bahan mengikut bahan yang Uj ada..seperti penggunaan susu cair ..Uj gantikan dengan nescafee  3in 1 sebabnya Uj  nak lebihkan rasa kopi dalam keknya....Caranya Uj bancuh 1 cawan nescafee 3 in 1 dan Uj sukat sebanyak 80 ml digantikan sebagai susu cair.Untuk melembabkan permukaan kek ni juga Uj gunakan lebihan bancuhan nescafee 3 in 1 tadi sebelum  dlapiskan dengan krim cheese.Begitu juga dengan penggunaan gulanya dari gula kastor Uj gantikan kepada gula perang.

Okey la..jom Uj kongsikan resepinya...






Bahannya:

120 g tepung superfine* diayak 
30 g serbuk coklat*diayak
1 sdu teh serbuk penaik * diayak
sedikit garam ( uj tambah) *diayak
150 g gula perang
6 biji telur gred B ( kalau gred A 5 biji)
1 sdu besar ovelette
80 ml nescafee 3 in 1
80 ml minyak jagung ( bole jer guna minyak masak)
sedikit esen vanila


Caranya:

1.   Satukan  tepung,garam,serbuk penaik serta serbuk koko.Ayak kesemua bahan.Ketepikan.
      Panaskan oven dengan suhu 170 degree dan sapukan loyang dengan sedikit mentega serta rata
      dengan sedikit tepung. 
2.   Dalam mangkuk pemutar kek satukan bahan ayak tadi,gula,telur serta ovellete.
3.   Putar dengan kelajuan yang tinggi selama 5 minit sehingga adunan benar-benar gebu dan pekat.
4.   Perlahankan pengadun, addkn nescafee 3 in1 serta esen vanila.
5.   Putar lagi dengan kelajuan yang tinggi sehingga seminit  dan bahan menjadi sebati.
6.   Tuangkan minyak kedalam adunan dan kaub balikan adunan dengan menggunakan spektula atau
       senduk kayu sehingga minyak sebati sahaja.( Jangan terlebih adunan nnti kek tak cantik naiknya)
7.    Masukan adunan kedalam bekas dan bakar sehingga masak( Uj gunakan api bawah sahaja)
8.    Bila kek dah masak cucuk dengan lidi.Jika lidi keluarnya bersih ,itu bermakna kek dah masak.
9.    Keluarkan kek dari dalam oven dan terus terlangkupkan kek diatas redai supaya kek tak
       mendap ditengah-tengah.
10.  Sejukan kek dahulu sebelum melapis.




Untuk sapukan sebagai topping atas dan layer kek bahannya:


500 g krim cheese tatura
500 g whipping krim (brand value)
1 cwn gula kastor
2 sdu teh esen vanila
sedikit serbuk milo ( boleh juga digantikan dengan serbuk koko.)

*    Boleh juga dibuat 1/2 aduanan......jika tak suka layer serta toping yang tebal...


Caranya:

1.     Satukan krim cheese dengan gula pukul sebati.
2.     Bila adunan krim cheese dah sebati dengan gula addkn whipping krim
3.     Dengan kelajuan tinggi putar kesemua bahan sehingga kental.


Cara melapis:


1.      Sejukan kek sepan terlebih dahulu.
2.      Bila kek dah sejuk potong layer kepada 4 bahagian.
3.      Letak kek kedalam loyang spring foam ( kalau x der pun x per).
4.      Sapukan sedikit bancuhan nescafee 3 in 1 keatas kek.Kemudian sapukan krim cheese diatasnya.
5.      Taburkan dengan serbuk milo.
6.       Lakukn juga keatas kek yang berikutnya sehingga habis keempat-empat layer.
7.      Yang diatas sekali taburkan sajer serbuk milo.Hiaslah mengikut krativiti memasing.
8.       Simpan didalam petisejuk sebelum dimakan....






                              creamy sesangat......terasa aroma kopinya...







   Nilah nescafee 3 in1 yang Uj gunakan dalam kek tiramisu Uj...berbaloi rasanya pada tekak Uj....


   Nota*  

     Dari pengalaman Uj jika Uj membaking kek span ni..Uj lebih suka sapukan dasar loyang serta sekelilingnya dengan sedikit  mentega kemudian ambil sedikit tepung gandum dan ratakan keseluruhan loyang.
     Hasilnya Uj akan dapat kek yang cantik tepinya  tak pecah dan senang  untuk dikeluarkan dari loyang..dan ditelangkupkan....







       Okeyyy Enjoyyyy


















Wednesday, 26 August 2015

HOKKAIDO CHIFFON CUP CAKE












Assalamualaikum...
Selamat sejahtera buat semua teman..
Sejak kebelakangan ni mood terajin nak membaking kembali membara..Walaupun Uj sibuk dengan urusan harian ,Uj gigih jugak curi-curi masa untuk membaking..Entah kenapa anak tekak yang dah veteren ni terasa-rasa macam nak makan kek jer..adoyaiiii...





     Nampak kawan  duk tayang hokaiddo cup cake..aduh teruja pulak jiwa yang lara ni nak membuat..Uj google resepi jumpa resepi kt rumah si hana di sini..teruja sangat tenguk kek si hana ni...makanya Uj malas nak mencari lagi..Uj guna kan jer resepi si hana..Memang sedap kejadiannya...
  Terima kasih kepada hana kerana sudi berkongsi resepi..Izinkan Uj kongsikan resepinya disini yer..untuk rujukan UJ dimasa yang akan datang..Maaf Uj olah resepinya mengikut kesesuaian bahan yang Uj ada...Sesiapa nak resepi dari hana boleh lah intai disini



RESEPI HOKKAIDO CHIFFON CUPCAKES
sumber : Sonia Nasi Lemak LoverMat Gebu
olahan : hanamemories

Bahan-bahan..


Bahan A
  • 4 biji kuning telur gred B
  • 20 g gula kastor
  • 35 g minyak masak
  • 60 ml susu cair
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 70g tepung kek 
  • secubit garam



  • Bahan B
  • 4 biji putih telur gred B
  • 30g gula kastor


Bahan C (Krim Kastad by honey)
  • 1 sudu besar tepung gandum
  • 1 sudu besar tepung kastad
  • 4 sudu besar gula
  • 200ml  susu segar
  • 1 biji telur (L size)  - Uj skip
  • 1 sudu besar mentega




Cara-cara




  • Panaskan oven suhu 170. Ayak bahan yang bertanda * dan ketepikan.
  • Dalam mangkuk, satukan kuning telur dan gula kastor  dan pukul sehingga berkrim. 
  • Masukkan esen vanila, susu cair dan minyak jagung. Kacau sebati. Masukkan bahan ayak sedikit demi sedikit sambil gaul mesra dan tidak berbiji-biji. Ketepikan.
  • Pukul bahan B hingga bertanduk @ meringue ( terbalikkan tak jatuh ). Ambil 1/3 adunan putih telur dan kaup balikkan dengan adunan kuning telur. Kemudian masukkan baki dan kaup balik rata.
  • Masukkan ke dalam cup 3/4 penuh. Bakar selama 20minit atau sehingga masak.



  • Penyediaan krim kastad - Masukkan semua bahan ke dalam periuk. Kacau sehingga tidak berketul. Masak sehingga pekat.Bila dah sejuk paipkan ke dalam cupcakes menggunakan nozel. Siap dihidang.




                            jom cuci mata...






                             jom kita bukak aurat dia sikit....




 

         Okeyyy enjoyyyyy..














Tuesday, 25 August 2015

KEK TIRAMISU ALA-ALA KEK KEJU BERSALJI









Assalamualaikum....
Salam sejahtera buat semua teman....
Hari ni Uj ada mood untuk membaking, sebabnya nak sangat makan kek tiramisu...Uj buatlah dalam satu adunan..secara kebetulan ada pulak tetamu datang bertandang..memang rezeki dioranglah agaknya.Sekejapan jer keknya habih licin..Siap ada yang jilat sudu lagi..Alhamdulillah..ramai yang menyukainya...






Resepi span kek ni  Uj intai di sini.Kepada yang nak original resepi boleh intai disitu yer.Terima kasih kepada yang empunya resepi iaitu sweet 4ever diatas resepinya.Memang lembut gilos la keknya..ala-ala kek kat kedai...Memang tak rugi mencuba..Uj buat kek span coklat..Uj olah mengikut bahan yang Uj ada.Ok lah takmo buang masa sangat sebab masa begitu berharga sekarang  apa kata jom ke resepi..








Bahannya:

120 g tepung superfine* diayak
30 g serbuk coklat*diayak
1 sdu teh serbuk penaik * diayak
sedikit garam ( uj tambah) *diayak
150 g gula kastor
6 biji telur gred B ( kalau gred A 5 biji)
1 sdu besar ovelette
80 ml susu cair
80 ml minyak jagung ( bole jer guna minyak masak)
sedikit esen vanila


Caranya:

1.   Satukan  tepung,garam,serbuk penaik serta serbuk koko.Ayak kesemua bahan.Ketepikan.
      Panaskan oven dengan suhu 170 degree dan sapukan loyang dengan sedikit mentega serta rata
      dengan sedikit tepung.
2.   Dalam mangkuk pemutar kek satukan bahan ayak tadi,gula,telur serta ovellete.
3.   Putar dengan kelajuan yang tinggi selama 5 minit sehingga adunan benar-benar gebu dan pekat.
4.   Perlahankan pengadun, addkn susu  cair serta esen vanila.
5.   Putar lagi dengan kelajuan yang tinggi sehingga seminit  dan bahan menjadi sebati.
6.   Tuangkan minyak kedalam adunan dan kaub balikan adunan dengan menggunakan spektula atau
       senduk kayu sehingga minyak sebati sahaja.( Jangan terlebih adunan nnti kek tak cantik naiknya)
7.    Masukan adunan kedalam bekas dan bakar sehingga masak( Uj gunakan api bawah sahaja)
8.    Bila kek dah masak cucuk dengan lidi.Jika lidi keluarnya bersih ,itu bermakna kek dah masak.
9.    Keluarkan kek dari dalam oven dan terus terlangkupkan kek diatas redai supaya kek tak
       mendap ditengah-tengah.
10.  Sejukan kek dahulu sebelum melapis.



Untuk topping


300 g krim cheese ( uj guna tatura)
300 g whipping cream ( Uj guna jenama value )
6 sudu besar susu pekat.
Sedikit parutan keju cheedar
sedikit serbuk koko
sedikit air nescafee tanpa gula


Cara:

1.    Satukan krim cheese dengan susu pekat.Putar sebati
2.    Addkan whipping cream dengan kelajuan yang tinggi putar sehingga pekat.

Cara untuk melapis.


1.   Kek yang telah sejuk tadi dipotong dua.Sapukan sedikit air nescafee diatas kek.Kemudian
      sapukan bahan krim cheese tadi diatas  kek.Taburkan serbuk koko meliputi atas kek.
2.   Ambil sebahagian kek lagi lapiskan diatas kek yang telah ditaburkan serbuk koko tadi.
      Sapukan sedikit lagi air nescafee diatasnya.
3.   Kemudian sapukan kesemua krim cheese tadi diatas kek.Parutkan keju cheddar diatas kek tadi 
      meliputi keseluruhan kek tadi.
4.   Simpan didalam peti sejuk dan sedap dimakan...







 * Struktur keknya  teramatlah gebunya.Amat sesuai dijadikan kek harijadi atau pun kek yang  sewaktu dengannya...






 Yumyum...chezzzy sesgt...sekali makan nak berkali-kali..Hilang diet...






            Okeyy enjoyyyy...






Saturday, 15 August 2015

CUCUR LABU MANIS






          Assalamualaikum...salam sejahtera buat semua teman...
Kengkawan pernah tak makan cucur labu.Pasti ramai yang biasa makan kan..Sedapkan...Sape yang tak pernah makan tu ..pekata jom cuba buat..Kalau dah buat sekali pasti nak buat berkali-kali...
          Oklah jom Uj kongsikan resepinya.Uj kalau buat cucur labu ni suka dikukus jer labunya.Boleh juga direbus.mana yang senang la kan...
          Dalam membuat cucur labu manis ni sukatan nya Uj main agak-agak jer cam kita buat cucur tepung juga...Tapi bagi kengkawan yang belum pernah buat dan teruja nak mencuba ..okeyla Uj kongsikan resepinya...



Bahannya:


1 cwn labu manis dilecek
1 cwn tepung gandum ( boleh ditambah jika perlu)
4 sudu besar gula ( boleh tambah jika suka manis)
sdikit garam
sedikit air (ikut kesesuaian tepung )
minyak untuk menggoreng



Caranya:

1.    Satukan tepung ,labu lecek ,garam serta air.
2.    Gaul kesemua bahan sehingga serata.Kalau bancuhan keras boleh ditambah sedikit air...dan
       jika adunan lembek boleh ditambahkan sedikit tepung.
3.    Panaskan minyak.
4.    Bila minyak dah panas jemput sedikit adunan tadi dengan menggunakan tangan dan terus
       masukan aduanan kedalam minyak yang panas.Berhati-hati agar tangan tak tercelup kedalam
       minyak.
5.    Buat lah sehingga aduanan habis...
6.    Masaklah sehingga adunan menjadi kekuningan.Toskan minyaknya dan bolehlah dihidangkan..





Uj kalau membuat cucur suka menggunakan tangan..sebabnya cucur tu akan menjadi bulat-bulat jer
berbanding dengan meggunakan sudu...Walau bagaimana pun terpulanglah pada cara memasingkan...









            Okey  Enjoyy...