mytasteindonesia.com

Friday, 20 February 2015

NASI AYAM PALING SEDAP








Assalamualaikum...
Salam sejahtera buat semua teman dan salam jumaat serta salam penghulu segala hari..
Menu Uj dihari jumaat yang mulia ini ialah nasi ayam.Sebut jer nasi ayam pasti ramai orang sukakan.Salah satu resepi yang amat sedap pada selera Uj..Resepi dari dapur Azie kitchen di sini.
Tak sangka Uj makan pun boleh bertambah.Memang kenalah dengan selera kami sekeluarga.








Terima kasih pada Azie yang sudi berkongsi resepi yang sedap ni.Izinkan Uj panjang-panjangkan lagi resepinya di dapur Uj ni.Seperti biasa Uj ader membuat sedikit olahan didalam resepi Azie ni mengikut cara Uj..Jika inginkan resepi Azie yang asal boleh intai-intai resepinya di sini.
Bagi mereka yang peminat tegar nasi ayam ni bolehlah mencuba nasi ayam dari Azie kitchen ni.Rugi tau kalau tak cuba..yummehhh
Okey jom kita ke resepi.......








Nasi Ayam Paling Sedap

Lauk Ayam:
1 ekor ayam
Halia
Bawang putih
Bawang merah

Bahan perap:
Sos tiram
Kicap cair
Kicap manis
Madu
Minyak bijan

Kisar halia dan bawang putih dan bawang merah. Perap ayam dengan bahan kisar selama 30 minit.

Didihkan air di dalam periuk dan masukkan ayam tadi dan perlahankan api sehingga ayam setengah masak. Selepas itu angkat ayam tadi dan perapkan dengan bahan perap seketika. Gantungkan ayam sekurang kurangnya satu jam.

Goreng ayam secara deep fry atau di dalam periuk yang dalam sehingga minyak menenggelami ayam. Untuk lebih mudah, sangkutkan ayam dengan besi penyangkut ditepi periuk agar mudah mengangkatnya setelah masak. Setelah ayam masak angkat dan gantung untuk toskan minyak. Potong ayam dan hidang.

Nasi Ayam:
 
sedikit mentega 
3 cwn beras wangi
31/4 air rebusan ayam
sedikit serbuk kunyit.(kalau tak suka nasi berwarna kuning..abaikan)
Bawang merah
Bawang putih
Halia
2 helai daun pandan
1 helai daun salam (bay leave) ( uj x letak)
1/4 cwn Susu full cream
Serbuk ayam
Garam
Gula
Rempah penumis - bunga lawang, buah pelaga, kulit kayu manis

Basuh beras wangi, tos dan letak dalam rice cooker. 

Di dalam kuali masukkan mentega, tumis bawang putih, bawang merah dan halia yang telah dikisar, bunga lawang, buah pelaga, kayu manis, daun pandan serta 
sedikit serbuk kunyit.

Setelah naik bau masukkan 31/4 cwn daripada air rebusan ayam tadi, 1/4 cwn susu full cream, garam, serbuk ayam dan gula mengikut rasa. Kemudian tuangkan kedalam rice cooker tadi. Masaklah nasi seperti biasa.

Setelah nasi masak, tabur bawang goreng dan daun bawang atau daun sup dan hidang.

Sambal Cili
 
 
20 bj  cili merah
5 ulas bawang putih
2 cm halia - saya tambah
1 sudu teh cuka ( Uj letak perahan limau kasturi)
1 sudu teh garam 
1 sudu teh gula
1/2 cawan air rebusan ayam - saya tambah
sos cili

Blend cili merah  dengan halia dan bawang putih. Masak di dalam kuali. Masukkan gula, garam dan perahan limau kasturi secukup rasa. Tambah sedikit air rebusan ayam tadi. Masak dengan api kecil sehingga likat.  


Sambal Kicap
 
Air kicap hasil perapan ayam tadi dicampurkan dengan sedikit air rebusan ayam tadi.Kemudian dimasak didalam kuali sehingga mendidih. 


Kuah Sup
 
Garam
Serbuk ayam
Daun bawang - tabur
Bawang putih goreng - tabur

Separuh air rebusan ayam masak semula dan campurkan jeruk , garam dan serbuk ayam.

Bubuh potongan daun bawang dan bawang putih goreng ketika menghidang.





Inilah nasi ayamnya....Uj gunakan beras biasa....






Ayam gorengnya......
Kuah kicapnya Uj tak buat sebab rakyat jelata dalam rumah tak berapa menyukainya..



Jemput makan......





            Okey  enjoyy...















Thursday, 12 February 2015

KEK KEJU MELELEH VERSI ROS JINTAN MANIS..





Assalamualaikum....
Salam sejahtera buat semua teman..
Dulu ramai orang teruja dengan kek keju meleleh ni..Orang kata kalau makan tu sambil lelap-lelap mata kerana nak menikmati akan keenakan rasanya.Teruja sungguh nak mencubanya.Seperti biasalah..kalau nak mencuba resepi tu sukalah mintak tolong kat En.Google.Tak jumpa pulak Uj resepi yang sesuai..Dah cuba membuatnya tapi..tak menepati citarasa kami sekeluarga...Masih lagi mencari resepi yang diingini....




Uj pun terus cari dan mencari resepi yang benar-benar sesuai..Tetiba jumpa resepi ni di dapur Rosmarlina disini.Tergoda sungguh Uj dengan resepi kek keju meleleh  versi Ros ni.
Kepada yang berminat bole lah intai-intai resepi asal diblog ros jintan manis ni...
Terima kasih Uj kepada ros jintan manis kerana sudi berkongsi resepi yang amat sedap pada tekak Uj ni..Satu family Uj sukakannya.....yumyum....Terdengar desas desus kat belakang tu mintak dibuatkan lagi.Katanya tak puas makan huhu....Seperti biasa Uj mohon maaf pada Ros kerana Uj ada buat sedikit tokok tambah pada resepi ni berdasarkan bahan yang Uj ada..
Izinkan Uj panjang-panjangkan lagi resepi yang sedap ni di sini yer...




 Okey jom kita tinjau resepi yang mabless ni...



Kek Keju Meleleh Cara Ros Jintanmanis.Com
Sumber resepi: rosmarlina @ jintanmanis.com


Bahan-bahannya
150gram tepung gandum  ( uj guna tepung naik sendiri)
70gram tepung jagung
120gram gula
2 biji telur
70ml fresh cream atau susu segar ( Uj guna susu segar)
1 penutup esen vanila
74 gram butter atau majerin yang dicairkan
1/2 sudu besar ovallete
2 sudu kecil baking powder ( kalau guna tepung naik sendiri skip)
sedikit garam ( uj tambah)




Bahan untuk membuat sos keju






250 gram cream cheese ( disarankan guna philidelphia cream cheese) Uj guna tatura
250 ml fresh cream @ whipping cream @ heavy cream ( uj guna whiiping cream jenama pride)
5 sudu besar susu pekat manis ( uj 60 ml)
2 sudu besar susu cair ( Uj tambah)
1 sudu kecil jus lemon ( uj x letak)



Cara-caranya


1.   Panaskan oven 170 degree.Sediakan dua loyang.Sapu loyang dengan sedikit mentega dan letakan
      kertas minyak dan ketepikan.
2.   Ayak tepung jagung ,garam dan tepung gandum.Ketepikan.
3.   Satukan telur,gula,esen vanila dan ovellette.Putar dengan kelajuan yang tinggi sehingga telur
      menjadi putih dan kembang.
4.   Bila aduanan telur dah kembang,masukan tepung berselang seli dengan susu cair dengan kaedah
      kaub balik sehingga sebati
5.   Akhir sekali masukan mentega cair dan kaub balikan lagi adunan sehingga semua bahan sebati.
6.   Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
7.   Satu adunan dibiarkan plain dan satu aduanan lagi  addkan 3 sudu besar serbuk koko yang telah
      diayak dan tambahkan juga 3 sudu besar susu cair.
8.   Masukan aduanan kedalam loyang dan bakar selama 45 minit atau sehingga masak. 


Buat krim Keju Meleleh


1.   Putar krim keju,susu pekat,susu cair dan whipping krim sehingga kesemua bahan sebati dan
      adunan menjadi licin dan tak berketul.Ketepikan


Cara Melapis Kek Keju Meleleh ( Uj buat dua lapis, bawah vanila atas rasa coklat)


1. Potong dua kek yang siap dibakar tadi, ( pastikan kek betul2 sejuk baru dipotong ) kemudian masukkan kembali di dalam bekas, tuangkan krim keju meleleh tadi dan lapiskan atasnya dengan kek vanila atau kek coklat, jadinya akan jadi dua rasa lah, tak mahu buat berlapis pun takpa, boleh potong dua kek tadi dan sapukan rata  krim keju meleleh tadi.
12. Sapukan rata krim keju meleleh dan lapiskan dengan kek perisa vanila atau coklat, curah baki  krim sos keju meleleh tadi lagi atas kek dan hias ikut kreativiti masing2.Parutkan keju ceddar diatasnya...




Yummeh..memang makan sambil lelap-lelap mata....




 Heavenly....






          Okey..enjoyy...




Friday, 6 February 2015

CHILLED BLUEBERRY CHEESE CAKE WITH STRAWBERRY FRUITS





Assalamualaikum...
Salam jumaat ..salam penghulu segala hari...dan salam sejahtera buat semua teman yang Uj sayangi.
Dah lama Uj tak membuat kek..Entah kenapa pulak semalam mak sedara calling-calling suruh Uj buat kan sebijik kek cheese untuk menyambut ulang tahun kelahiran anak bujangnya.
Ya..ampunn..mood nak menngodek kek memanglah kelaut sekarang ni..huhu...Puas jugak Uj bagi macam-macam alasan..tapi last-last tewas jugak Uj dengan pujukan rayunya..Bila dah rela ...terpaksalah gi carik bahan kat kedai bakery yang berhampiran.

Okeyla..ni la hasilnya...airtangan dari orang yang tak berapa nak berseni sangat ni..





Secara kebetulan Uj memang penah buat cheese cake ni dulu dan pernah juga dijadikan sebagai buah tangan bila Uj datang bertandang ke rumanhnya dulu.Tapi Uj tak pernah pun kongsikan  resepinya didalam blog sebabnya terrr amatlah malasnya nak mengupdate blog.Pastu maksedara ni calling-calling pulak request kek cheese yang sama sekali lagi ...Katanya tak puas makan.Semua ahli keluarganya suka..Sedaplah tu kan hehe..Alhamdulillah...Uj pun suka cheese cake ni..Rasanya cheesenya tak berat sangat...bila makan terasa seakan-akan tiramitsu dan dengan kerangupan biskut oreo didasarnya ditambah pulak dengan kelazatan blue berry fruits filling..yumyum...Cer bayangkan.....makan sambil lelap-lelap mata...








Okey bagi sesiapa yang nak mencuba dialu-alukan..Jom kita ke bahannya...




Bahan:

Utk base:
240 g biskut oreo ( uj guna oreo small crushed cookies pieces)
3 sudu bsr metega

Cara:

Gaul biskut oreo yang telah sedia hancur dengan mentega sehingga boleh dikepal.
Kemudian tekan biskut dalam loyang lose ring dan simpan
dalam peti sejuk selama15 ~ 20 minit atau bakar dlm oven yg telah dipanaskan terlebih dahulu
pun bole gak suhunya dlm 160 degree selama10~12 minit)


Bahan utk filling:



500 g krim cheese ( Uj guna tatura)
380 g susu pekat
2  sudu teh serbuk gelatin halal dicampur dgn 1/4 cwn air mendidih ( biar gelatin tu larut )
1/4 cwn whipping cream ( UJ guna jenama value pride)
sedikit blueberry fruits filling utk topping.

Cara:

1.      Putar krim cheese lembut.Addkan susu pekat dan larutan gelatin.Pukul lagi sehingga sebati.
2.      Addkan whipping cream dan pukul rata lagi sehingga sebati.
3.      Tuangkan adunan cheese kedalam  loyang biskut tadi.
4.      Sejukan kedalam petisejuk semalaman sehingga cheese nya mengeras.
5.      Keluarkan dari petisejuk longgarkan loose ring dan sapukan bluberry fruits filling diatas
         kek dan hiaslah mengikut citarasa anda..




Okey jom cuci mata....











Cuci mata lagi....nak potong tak boleh..orang punya...










             Okeyy..Enjoy...





















Tuesday, 3 February 2015

RENDANG AYAM PENCEN




Assalamualaikum..
Salam sejahtera buat semua teman....
Selamat bercuti buat semua teman yang bercuti arini..dan bagi yang bekerja tu..huhu..dengan ucapan selamat bekerja lah yo...
Okeyy...arini Uj merendang.Dah lama gak Uj tak merendang..kali ni Uj buat rendang ayam  pencen jer.Teringin nak masak rendang ayam kampung huhu..tapi mana nak carik ayam kampung kan.Susah nak dapat ayam kampung ni..Petang semalam gi cuci mata kat pasar tani yang berhampiran dengan rumah, Uj terpandang pulak ayam pencen....






Tergolek-golek jer siayam tu bila dah siap dibakar.Cantik pulak tu.Kuning-kuning jer kulit dia..Uj terpikat terus rembat sekor..Tulah arini Uj merendang..Oklah jom lahh kita merendang ...







BAHANNYA:

1 ekor ayam pencen
1  btg kulit kayu manis
3  kuntum bunga lawang
3  ulas buah pelaga
1  sudu bsr rempah kari daging
1 sudu besar rempah kari ikan
3/4 cwn kerisik
7  btg serai dihiris halus dan diramas-ramas sedikit.
    santan dari 2 biji kelapa
    garam dan perasa (sedikit hirisan gula melaka)
    sedikit air asam jawa( Uj guna pes adabi)
    myk utk menumis
    sedikit air utk mengempukan ayam



Bahan kisar A:*

1 biji bwg bsr*
10 ulas bwg kecil*
7 ulas bwg putih*
3 inci halia*
1 inci lengkuas*
3 inci kunyit hidup*
segenggam cili api* ( ikut tahap kepedasan)
7 btg serai *
3 helai daun limau purut dibuang urat tengahnya ( optional)


Bahan B  ( digoreng tanpa minyak kemudian dikisar kering )



1/4 cwn jintan manis#
1/4 cwn jintan putih#
1/4 cwn ketumbar#
1/2  sdu bsr lada hitam #

Cara:

1. Potong ayam, basuh gaul dengan sedikit kunyit serbuk dan perahan limau nipis.Basuh bersih
    dan ditoskan airnya.ketepikan.
2. Goreng bahan kisar B tanpa myk sehingga naik bau dan kisar kering.Ketepikan.
3. Kisar  bahan kisar A  *.Ketepikan
4. Panaskn myk add bahan kisar A *.Addkan juga kulit kayu manis,bunga lawang serta buah pelaga
    Addkan juga serbuk rempah kari.Kacau rata sehingga naik bau dan terbit minyak.
5. Bila dah terbit myk, addkn ayam kacau biar daging empuk.( klu x empuk bole tambah air sedikit)
6. Bila ayam dah agak2 empuk add kan santan.Kacau selalu sehingga kedasar supaya x hangus .
7. Biar santan memekat dgn api yg perlahan.Kacau sentiasa.
8. Bila rendang dah memekat addkn garam,gula melaka  serta  perasa (optional),serai yg telah dihiris
    serta sedikit air asam jawaKacau rata.
9. Addkan sekali daun limau purut.Akhir sekali addkan kerisik.Kacau rata.Bila kuah rendang dah
    mula kering dan rendang dah mula terbit minyak.Kacau rata dan tutup apinya.
10.Sedia utk dihidangkan...sedap dimakan bersama nasi yang panas.
















Uj kalau buat rendang suka buat pedas-pedas sikit..Tpi bagi mereka yang tak tahan pedas boleh kurangkan penggunaan cilinya...















   Okeyy..Selamat merendang....


















Monday, 19 January 2015

ASAM PEDAS IKAN TERUBUK UNTUK SANG SUAMI...






Assalamualaikum...
Salam sejahtera buat semua teman yg Uj hormati.
Apa kabar semua.Uj doakan agar kesemua teman-teman Uj sentiasa berada didalam keadaan sihat-sihat yer.






Ok..hari ni Uj nak kongsikan menu tengahri Uj untuk arini ni iaitu asam pedas ikan terubuk.salah satu menu peberet cik suami Uj.Sebut jer ikan terubuk pasti ada yang fobiakan dengan ikan yang banyak tulang ni.Tapi bagi peminat tegar ikan terubuk..tak kisahkan janji sodap...Pasti sukakan rasa lemak-lemak ikan terubuk ni..apa lagi kalau dibuat asam pedas fuhhh..berpeluh-peluh duk ratah nak leraikan daging dari tulangkan...Selalunyalah ikan terubuk ni Uj masak asam pedas atau dipanggang jer.Bagi Uj sangat sesuwaiiilah akan rasanya. Versi Uj kalau masak asam pedas ni,Uj suka blend sedikit daun kesom serta setangkai bunga kantannya sekali dengan  bahan kisar.Sebabnya Uj sukakan akan kuahnya yang beraroma daun kesom dan bunga kantan bila dihirup.Oklah takmo celoteh panjang-panjang.... jom la ke resepi...






Bahannnya...

1 ekor ikan terubuk dibersihkan


Bahan kisar halus:

1 biji bawabg besar*
4 ulas bwg putih*
1 inci halia*
1/2 inci lengkuas*
 sedikit belacan*
segenggam cili kering*
beberapa tangkai daun kesom ambil daunnya*
1 kuntum bunga kantan*
sedikit kunyit hidup*

Bahan tambahan:


2 batang terung ungu panjang dibelah 2 dan dipotong 4
2 btg serai diketuk
sedikit air perahan asam jawa ( uj guna pes adabi)
beberapa tangkai daun kesom
1 kuntum bunga kantan dibelah 2
sedikit  garam serta perasa (optional)
sedikit halba dan biji sawi
1 sudu besar lada hitam ditumbuk kasar
2 mangkuk air ( ikut citasara..jika nak pekat kurangkan .Jika suka kuah yang cair lebihkan)
sedikit myk utk menumis


 Cara:

1.    Bersihkan ikan terubuk yang telah dipotong dan gaulkan dgn sedikit air perahan limau kasturi.
       Biarkan sebentar dan kemudian dibasuh dan ditoskan
2.    Add myk dalam periuk.Bila myk dah panas addkan biji sawi ,serai ketuk serta halba
3.    Addkan bahan kisar dan masak sehingga pecah minyak.Bila dah pecah minyak addkn air
       perahan asam jawa.Kacau rata.
4.    Addkan ikan gaul rata dan biarkan ikan masak bersama bahan tumis.Tutup periuk.
5.    Bila ikan dah mesra bersama bahan tumis addkan air dan kacau ikan perlahan-lahan.
6.    Biarkan kuah mereneh seketika.Bila kuah dah mereneh addkan garam, lada hitam tumbuk serta
       perasa.kacau perlahan. Addkan terung yang telah dipotong-potong.Kacau rata.Bairkan kuah
       merenek seketika.
7.    Akhir sekali addkan bunga kantan serta daun kesom.Kacau rata dan angkat.



Okey..makan bersama nasi panas telur dadar .....Alhamdulillah rezeki untuk arini...








              Okeyy Enjoy....










Monday, 12 January 2015

PUDING KEREMEL PERASA KOPI






Assalamualaikum...
Salam sejahtera buat semua teman yang Uj sayangi....
Alhamdulillah..bersua kembali kita setelah kesian lama Uj menyepikan diri..Bila dah lama tak menaip ni..malas pulak rasanya nak mngetuk keyboard.Ilham pun takder.
Walaubagaimana pun Uj paksakan jua diri ni untuk berkongsi resepi yang sekadarnya buat semua teman-teman Uj..
Resepi ni dah lama didalam simpanan Uj .Disebabkan Uj sibuk dengan urusan seharian memaksa Uj untuk menjeruk dulu resepi ni hehe...





Ekceli Puding keremel ni dah biasa Uj buat..Tapi kali ni Uj cuma tambah perasa kopi jer pada adunana puding ni..Ermm tak menghampakan rasanya...Masih tetap sedap lagi pada tekak Uj..Resepi asalnya di sini.Dimana Uj intai dari blog Azie kitchen.
Uj pernah juga buat sebelum ni di sini.Disebabkan rasanya yang sedap sangat maka selalulah Uj membuatnya.Terutamanya anak Uj suka benar dengan puding  keremel ni.Berkali-kali anak dara ni makan.Kali ni Uj buat secara bath steam pulak.Masak puding ni didalam oven seperti kita membuat kek keremel @ japanese cheese cake.Uj menggunakan api dibahagian bawah sahaja.Memang  wallahh...strukturnya lagi halus..dan lagi sedap rasanya pada tekak Uj.Gula keremelnya juga Uj hanguskan sedikit.Sebabnya Uj nak dapatkan rasa air gula yang pahit-pahit sedikit...

Oklah kali ni Uj pelbagaikan lagi rasanya dengan perasa kopi pulak..Uj guna nescafe mild 3 in 1.
Ok jom ke resepi....





Puding Karamel - Resepi II
Untuk: 20 bekas


Untuk puding:

1 tin susu pekat manis (kurangkan jika tak suka manis)
1 tin susu cair
1 tin air
5 - 6 telur - buang mata ( Uj guna 5 biji telur dibuang tapi pusatnya)
1 sachet nescafee mild 3 in 1 
 secubit garam ( Uj tambah) 
 sedikit esen vanila


Untuk keremel:

11/2 cwn gula pasir
3 cawan air


Bahan tambahan:

air panas untuk diisikan kedalam dulang pembakar
Sedikit mentega untuk disapukan disekeliling remekin

Cara cara:
 
 
1.    Untuk membuat keremel satukan gula dengan air.Masak diatas api yang perlahan sehingga gula
       menjadi air gula yang berwarna perang.Bila air gula dah menjadi perang ,ketepikan.
2.    Ambil remekin.Sapukan keliling remekin dengan sedikit mentega.Tuangkan air gula tadi
       kedalam remekin dengan menggunakan sudu.Ketepikan.
3.    Panaskan oven 250 degree.
4.    Satukan bahan puding dan kacau sebati perlahan-lahan.Bila kesemua bahan dah sebati,tapiskan.
5.    Setelah ditapis,masukan adunan kedalam mangkuk remekin tadi.
6.    Masukan remekin kedalam dulang dan tuang air panas kedalam dulang ( seperti membuat
       japanese cheese cake).Masaklah secara bath steam @ steam bath..Masak sehingga puding masak.
7.   Bila puding dah masak sejukan terlebih dahulu kemudian barulah diterbalikan diatas piring...





Ermmm...jom intai..




....Dan hasilnya......






            Okeyyy Enjoyyy..










Monday, 15 December 2014

NASI ARAB KABSA .....Yum..Yumm







Assalamualaikum..salam ceria dan salam sejahtera buat semua teman...
Nasi Arab..sape tak suka nasi Arab..Rata-rata ramai yang suka nasi arab ni.kengkadang kalau nak meraikan sesuatu kejayaan pasti akan terkeluar perkataan.." ok jom aku blanja nasi arab nak..."..Begitula pemesnya nasi arab  kat negara kita ni..
Tapi tula...kalau nak gi makan tu kena pikir la pulak tentang reganya..Hehe...





Okey ..pe kata kita try buat sendiri..Dengan perkataan yang lain..kita buat kita makan.Ramai rakan-rakan blogger masakan dah mencubanya..Kalau nak cari resepi..tanya jer En.Google.Cari jer resepi yang mana berkenan dihati.Bila dah jumpa resepi,cari bahan dan buat.Uj penah pun buat nasi arab kabsa tu di sini.Resepi asalnya dari Resepi Raidah.Tapi ayam nyer Uj asingkan.Tapi kali ni..Uj masak ayam nya sekali dengan nasi...Kali ni Uj masak ikut cara Uj.kalau nak ikut versi k.nor secubit gara,bolela kengkawan buat blogwalking  di sini.


Okey..nak cuba buat..jom kita intai resepi yokk...


Nasi Arab Kabsa
Resepi asal: Resepi Raidah
Sumber :Kak nor secubit garam


Bahannya:

3 cwn beras basmati ( uj guna faezah mongul)
4 sdu bsr myk sapi
31/4 cwn air
1 inci halia dimayang
1bj bwg besar didadu
1 btg kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 ulas buah pelaga
1 btg karot disagat
1 bj tomatao didadu
2 sdu tomato puri
1 sdu bsr rempah kabsa*( bole lihat dibawah)
2 bj cili hijau
1 bj cili benggala merah  ( Uj skip)
1/4 cwn kismas
sedikit pewarna kuning dan oren
gula serta garam
1 ulas kiub ayam ( Uj tambah)

Cara:

1. Panaskan minyak dan minyak sapi. Tumiskan kayu manis, bunga cengkih, bunga lawan,halia
    buah pelaga, bawang putih,bawang besar dan goreng sehingga wangi.
2. Masukkan buah tomato, tomato puree, serta rempah kabsa* dan goreng sebentar.Addkan garam,
    gula serta sedikit perasa.Kacau rata.
3. Kemudian masukkan ayam.Gaul rata ayam dengan bahan tumisan supaya mesra bahan
    rempahnya.Masaklah ayam dengan api yang perlahan sehingga ayam masak.Ayam akan meng
    eluarkan airnya.Sentiasa kacau perlahan-lahan.Bila ayam dah masak angkat ayam dari periuk
    dan ketepikan.(Untuk pastikan ayam dah masak,cucuk daging ayam dengan menggunakan garfu,
    dagingnya mengeluarkan air jernih,itu tandanya ayam dah masak).
    Kemudian masukan pula kiub ayam.Kacau rata supaya dasar periuk tidak hangus.Pastikan air
    nya telah sejat.Jika bahan masih lagi berair,dikuatiri nasi akan menjadi lembik bila dimasukan
    sukatan air kedalamnya.
4. Masukkan karot, , cili hijau, kismis dan beras. Masukkan air  secukupnya dan masaklah nasi
    sehingga masak.Bila nasi dah masak,titiskan sedikit pewarna kuning telur.Atur ayam yang telah
    masak tadi diatas permukaan nasi.Tutup ayam dengan aluminium foil dan tutup periuk dengan
    tudung periuk.
5. Bila nak dihidangkan keluarkan ayam dan gemburkan nasi dengan menggunakan garfu supaya 
    nasi tak patah.hidangkan bersama ayam tadi....


Resepi utk rempah kabsa*

1  sdu makan bunga cengkih*
1  sdu makan lada hitam*
1  sdu makan jintan manis*
1  sdu makan jintan putih*
2  sdu makan ketumbar biji*
1  sdu makan buah pelaga*
1  sdu makan serbuk kunyit
1  sdu makan serbuk cili

Cara:

Satukan bahan bertanda goreng tanpa myk sehingga naik bau.Bila dah naik bau kisar halus.
Campurkan rempah bersama serbuk kunyit serta serbuk cili.Rempah kabsa ini bole disimpan
didalam bekas kedap udara  dan tahan lama.


 Sos salata hara...Uj lebihkan cili hijaunya supaya nak kan rasa pedasnya...
   






Untuk sos salata hara:

1 bj tomato
5 bj cili hijau bsr
1 tangkai batang ketumbar
sedikit gula dan garam
sedikit perahan lemon

Cara:

Kisar kesemua bahan.Jangan terlalu hancur.


Untuk salad:

sedikit hirisan kobis
sedikit hirisan karet
sedikit hirisan timun
3 tangkai cili hijau




Bahan sampingan atau saladnya yang mana sedap dimakan bersama nasi kabsa...




Okeyy..jom cuba...




           Okeyyy...Enjoy...