mytasteindonesia.com

Monday, 25 April 2011

APAM SNOW WHITE

Intai..intai blog kengkawan..ternampaklah  kuih apam...alamak gebuuu nyer..kena pulak dgn angle serta photo shoot yang cantik..wowww benar-benar.tertarik dan menarik hati ni nak mencuba....belek-belek resepi...ermm simple jer...tenguk jer bahan-bahannya..semua ada kt dapur umie..apa lagi umie pun terus menjalankan projek mengapam.Umie buat setgh adunan  jer...Bila dh buat mmg apam ni benar-benar sedap..lembut gebus gitu.mkn pulak dgn kelapa parut yg digaul garam..rasa lemak-lemak manis jer kat tekak..walahhhh...tq azlita aziz diatas resepi..izin umie kongsikan yer...

Bahan-bahannya....

3 cwn tepung beras *
1 cwn tepung gandum *
2 cwn gula pasir * (umie kurangkn 2 sudu bsr...sbb manis sgt)
1 paket mauripan@ ibu roti *
2 cwn nasi
3 cwn air

Cara:

1.  Satukan bhn bertanda *  ke dlm mangkuk gaul ketepikan.
2.  Kisar nasi dan air biar benar2 hancur
3.  Add nasi dan air kedlm mangkuk adunana kering.kacau rata
4.  Biar adunan mesra selama 1 jam (umie biarkn 2 jam)
5.  Pnskn kukusan.
6.  Lanserkan mangkuk lompang dgn minyak
7.  kukus selama 15 ~ 20 min dgn api yg sederhana...


"Selamat mencuba"

No comments:

Post a Comment