mytasteindonesia.com

Tuesday, 26 April 2011

APAM TEPUNG BERAS

Assalamualaikum...Umie ni suka intai2 dapur kengkawan.baru2 ni umie intai dapur azlita aziz..umie suka intai dapur ita..sbb semua sedap2..kena pulak ita guna kamera mahal..cantik oooo photo shoot masakannya.lagipun ita mmg pandai ambik angle.mmg tergugat iman sape yg melawat dapur ita.Intai punya intai terpikat dgn cik apam tepung beras ita...sweet jer tguk..siap pulak ita duk atur kuih apam dia tu cantik ermmm sedap nya..klu ptg2 mkn kuih apam kena pulak dgn teh kurang manis..mesti sedap ..lagipun umie tguk kuih apam ita tu nmpk lembut jer ..Ita...izin umie kongsikan resepinyer yer.....tqvm

Bhn:
2 cwn nasi sejuk
2 cwn tepung beras
2 cwn tepung gandum
1 cwn gula perang
3/4 cwn gula pasir (dua2 skali gula pasir pun x pe)
21/2 cwn air
2 sudu kecil yis (mauripan)
sedikit kelapa parut dan garam

Cara:
1. Blend nasi & air hingga hancur(add sedikit2 blend hingga hancur)
2. addkn gula perang & gula pasir kedlm blend.blend lagi hingga sebati.
3. Dlm bekas lain satukn tepung beras,tpu gandum &yis.kacau rata.
4. Addkn bhn cecair tdi kedlm bekas tepung.Kacau hingga sebati.
5. Perap selama 3~4 jam
6. Pnskn kukusan dan balut penutup dgn kain
7. Sapukn acuab lompang dgn sedikit myk.
8. Addkn adunan kedlm acuan dan kukus selama 15~20 minit dgn api yg sederhana.

ermmmm mmg sedap...lembut jer...cubalah....




No comments:

Post a Comment