mytasteindonesia.com

Wednesday, 27 April 2011

KEK KEREMEL ROTI

Ramai rkn2 KR dh buat kek keremel.Terasa gak nk buat.tapi macam mana ek nk kurangkn kuantiti telur bila buat keremelnya tu...sbb umie klu terasa bau telur..mmg hilang selera.Umie pun cuba lah godek2 resepi kengkawan yg lain.Umie cari resepi yg kurang telur...Tetiba umie ternmpak resepi yani dri MYresepi.Yani menggunakn 2 bji telur jer utk kek spannya.ok gak ni klu buat.Apakata klu utk kek umie guna resepi yani..bahagian keremel atasnya umie guna resepi umie sendiri iaitu campur dgn roti utk kurangkn penggunaan telur dan tambah sedikit serbuk kulit kayu
manis.Bila buat mmg mabless.sedap gak....Laju jer mkn...x cukup..siap buat sekali lgi...atas permintaan suami..jom layan resepi ni...Yaaaa ampunn buu Yani diatas resepi ini yaa bukkkk"......zassssss

Bhn keremel (loyang 20cm)
50g gula
1 sudu bsr air
2 sudu bsr air

cara utk mmbuat keremelnya:
1. add gula dlm loyang bersama 1 sudu air.pnskan hingga menjdi perang diats api
yg perlahan.
2. kemudian tambah 2 sudu air lgi.biar sebati.ketepikn.

bhn utk puding:

1 cwn susu cair
5 sudu gula
1 keping roti(koyakkan tepinya)
1 bji telur
1 sudu esen vanila
1/4 sudu kulit kayu manis( umie tambah)

utk kek span:

70 g tpg gandum
60g gula halus
2 bj telur
20 g mentega (dicairkn)
1 sudu kecil b.powder ( sudu kfc)

cara utk membuat puding:

1.Blend semua bhn hingga benar2 hancur dan addkn kedlm loyang keremel tdi.

cara utk membuat kek:

1. asingkn putih dan kuning telur
2. pukul putih telur dgn sedikit gula hingga kembang(meringue)ketepikn.
3. pukul kuning telur bersama gula hingga berkrim.
4. ayak tepung dgn b.powder add kedlm adunan kuning telur tdi.kaub balikan
5. add myk kdlm adunan tepung td.kacau perlahan2 hingga sebati.
6. bagikn kpd beberapa warna utk diwarnakn
7. Tuangkan aduan yg berwarna berselang seli kedlm loyang yg berisi puding
tadi mengikut kreativiti.
8. lorek2kn atas adunan tdi
9. bkr secara "bath marie" selama 1 jam dgn suhu 160 degree.

"Selamat mencuba...."

No comments:

Post a Comment