mytasteindonesia.com

Saturday, 30 April 2011

KEK PISANG LEMBAB




Kek pisang lembabt ni memang sedap.Banyak resepi kek pisang yg telah Uj cuba..tapi kek pisang ni lah pilihanUj..Teruja sungguh Uj dengan resepinya kerana struktur keknya yg lembut,moist serta gebu.Sesuwaii sesangat dimakan bersama teh o kurang manis. Resepi kek pisang lembab ni Uj intai dari blog Cik Mat Gebu...terimakasihkepada Cik mat diatas perkongsian resepi yg sedap ni.Izin Ujkongsikan resepinya yer Cik Mat.....

Bahannya: 

115g tepung gandum*
1/2 sudu teh soda bikarbonat*
1/4 sudu tea garam*
3 biji telur gred B
1 sudu teh ovellet
70 g gula perang
120 ml myk jagung/ myk msk
125 g pisang restali yg dilecak(umie guna pisang berangan)#
1 sudu teh esen vanila #
1 sachet(peket) nescafe 3in 1(mild)#

Cara:Panaskan oven terlebih dahulu sapu acuan dgn sedikit mentega dan tepung

1. Ayak tepung bersama soda bikarbonat.ketepikn.
2. Lecek pisang bersama bhn yg bertanda#.ketepikan
3. Putar gula perang bersama ovalette.sebati
4. Add telur putar dgn kelajuan yg tinggi sehingga kembang dan pekat seperti adunan membuat kuih bahulu
5. Add pisang yg tlh dilecek.putar lagi.6. Add tepung berselang seli dgn myk jagung (dry wet dry).kacau sebati
7. Tuang dlm loyang bakar dgn suku 160 degree selama 45~50 min

"Selamat mencuba"....ermm sedap




No comments:

Post a Comment