mytasteindonesia.com

Tuesday, 26 April 2011

Lemak cili api telur itik

Minggu lps mak umie dr kg dtg melawat.Biasalah klu dtg umh anak2 mesti ada bekal yg dibawa...Orang veteren ni klu dtg umah ank2 x der lah lenggang kangkung.Abis2 pun cili api kt tepi rmh tu dibwa sbgai bekal.kali ni mak umie bwk telur itik..walahhh bestnya..lama x mkn lemak cili api telur itik.Klu ada belimbing buluh lagi sedap dimsk bersama dgn telur itik tu...tapi belimbing buluh ni x der musim...Nak cari kt tmn umie ni..hishhh x dernya org nk tanam belimbing buluh kt tepi pgar.Apa2 pun jom layan resepi lemak telur itik versi umie...zassssssss

Bhn:
5 biji telur itik*
1/2 cwn cili api (ikut kepedasan msing2)*
3 inci kunyit hidup *
segenggam ikan bilis*
3 ulas bwg kecil*
santan dari perahan sebiji kelapa
garam
5 helai daun kunyit dihiris
2 btg serai diketuk
3~4 keping asam keping

Cara:
1. Tumbuk bhn bertanda * didalm lesung batu ( klu malas blend jer)
2. Add kan bhn yg ditumbuk(bled) kedlm periuk letak bersama asam keping
Biar air dri bhn tumbukan( blend)tdi kering sedikit.dgn api yg perlahan.
3. Bila air dh kering add kan santan dri sebiji kelapa tdi.Add serai kacau
selalu jgn bagi pecah myk.
4. Bila santan dh pekat dan mendidih addkan telur itik td satu persatu...kacau
perlahan.add garam
5. Biar telur itik msk perlahan2 bersama api yg perlahan dan kuah benar2 pekat.
6. Bila agak2 kuah dh pekat addkn daun kunyit yg dihiris tadi biar mereneh2
selama 2 min.Tutup api...dan bole dihidangkn...

" Selamat mencuba "



No comments:

Post a Comment