mytasteindonesia.com

Thursday, 28 April 2011

MARBLE CHEESE CAKE





Ermmm rasanya dh lama gak umie x buat cheese cake.Almaklumlah sekrg umie tgh sibuk menjalani sesi menguruskn badan...adalh turun 2 kilo tetiba terpandang pulak cheese cake rkn2 kt blog hisss....menggamit-gamit je hati ni nk membuatnya.tguk pulak rkn2 punya deco punyalah cantik terliur...ermmm x pelah buat..bukannya selalu...jom kita buat hancusss lgi diet umie kali ni.ekceli resepi ni dari aida dari blog sembang "cheese cake & tiramisu"...tapi resepi nya umie tokok tambah sedikit.first time buat mmg sedap...cheese cake ni guna kaedah "bath marie".....terima kasih aida diatas resepi....layanzzzzz...

Bhn: base -pnskn oven suhu 160 degree

120g biskut disgitive @ marie pun bole
2 sudu mantega

cara: 1. hancurkan biskut gaul dgn mentega sehingga bole dikepal
2. tekan dlm loyang.
3. add dlm oven selama10~15 min.keluarkn ketepikn

Bhn filling:

250g cream cheese
60 g gula kastor
200 g whipping cream
1 bji telur
1 sdu teh jus lemon (umie guna jus limau kasturi)
1 sudu bsr tepung jagung
1 sudu teh esen vabila
secubit garam
75 g coklat + 2 sudu bsr whipping cream(masakan-msk double boil)

Cara: 1. pukul cream cheese lembut.add gula.pukul lgi
2. add whipping cream pukul lgi sehingga gebu
3. add lemon jus,esen vanila dan tepung jagung. pukul lagi
4. add telur pukul sekejap
5. bagi adunan kpd 2 satu addkn coklat.satu lagi biar plain.
6. addkn dlm loyang base tadi adunan coklat(tinggalkn 1 sudu utk wat
lorekan kt atas kek nnti.)
7. addkn yg adunan pain td atas adunan coklat.ratakn
8. ambil 1 sudu dri adunan coklat tdi lorekan atas adunan plain td...
9. bakar secara "bath marie" selamaa 1~ 2jam dgn suhu 160 degree.
10. bila dh msk biar dlm oven jgn buka penuntup oven selama 4~6 jam.


" Selamat mencuba " ermmm sedap

No comments:

Post a Comment