mytasteindonesia.com

Wednesday, 27 April 2011

UDANG GORENG TEPUNG






Sesekali mkn udang goreng tepung sedap jugakkan.selalu klu udang umie buat sambal atau pun gulai.tapi klu sgt selalu menyambal dan menggulai boring gak kan..nak lah pulak rasa kerangupan udang tu bila disalut ngan tepung..ermm mesti sedap kruk krak kruk krak bila dimkn..rangup2 gitu.Kena pulak mkn sambil tenguk tv ala-ala mkn cekodok gitu sambil cicah sos cili thai (life)...hishhh...jom ikut umie kedapur kita buat udang goreng tepung.....

bhn:
300g udang dibuang kepala dan tinggalkan ekornya
1 cwn tepung gandum*
1/4 sudu kecil b.powder*( umie guna tepung naik sendiri)
1 bji telur dipukul ringan
sedikit garam
sedikit lada sulah/serbuk lada hitam

Cara:
1. gaul udang dgn garam dan serbuk lada sulah/lada hitam ketepikn.
2. pukul telur ringan salut pada udang
3. salut keseluruhan udang pd tepung tadi.
4. habiskn dulu salutan ketepikan.
5. goreng dgn myk yg byk....
6. bila dh kekuningan angkat dan toskn.
7. sedia utk dimkn dgn sos cili thai (life)

" Selamat mencuba"..ermmmmm mmg sedap




No comments:

Post a Comment