mytasteindonesia.com

Saturday, 28 May 2011

LEMAK CILI API SARDIN DGN BACANG MUDA





Assalamualaikum...semua...salam ptg sabtu..hahaha...hari ni umie malas nk gi kedai sbb hujan.Hujan2 nikan mkn ikn kurung jelah iaitu ikan sardin.Stok sardin pun ada dlm 2 tin lagi..ermmm belasah jerlah.Selalu umie klu gulai sardin umie akan tambah kentang.Mmg peberet seisi keluarga.kuah sardin tu boleh buat cicah cekodok kosong..ermm sedap atau lempeng bodah kata orang.Tapi memandangkn ada stok buah bacang muda dlm 2 biji yg mak umie bawa ari tu umie rasa nk digandingkanlah dgn sardin tu..hishhh mkn x hingat..berpinggan2 mkn...ok lah jom kita tguk bhn2nya...






bhn:

2 tin sardin dlm tin (cap ayam yg sederhana bsr)
segenggam cili api*
2 inci kunyit hidup*
1 biji bwg besar dihiris kasar
1~2 kepmg asam keping(kurangkn sbb buah bacang tu mmg dh masam)
2 biji buah bacang (macang) - 1 biji dibelah 4
santan dari sebiji kelapa
garam secukup rasa

cara:

1. kupas buah bacang belah 4 dan direbus setengah masak.toskn airnya.
2. kisar bhn yg bertanda*.addkn dlm periuk bersama asam keping
3. addkn juga santan dari sebiji kelapa
4. masak atas api yg sederhana dan kacau selalu supaya santan x pecah myk.
5. bila dh mendidih dan santan dh mula memekat addkn ikan sardin.kacau perlahan
6. addkn buah bacang yg sudah direbus tadi .addkn garam dan bawang besar.
7. kacau perlahan jgn sampai sardin hancur.
8. biar mereneh dlm 1 min.tutup api
9. sedia utk dihidangkn.

" Selamat mencuba" mkn bersama nasi pns....








No comments:

Post a Comment