mytasteindonesia.com

Monday, 30 May 2011

MOIST EGGLESS CHOC-CAKE





Alhamdullilah tinggal beberapa jam jer lagi waktu berbuka nk tiba.Dlm tip top tip top bunyi jam, berdetiklah gak hatini.... dup dab dup dab....teringin sgt nk mkn kek choklat.Alahai selera ni tajam sgt lah pulak puasa2 ni.Macam2lah yg nk dimakan.Terbayang dlm fikiran klu dptlah mkn kek choklat yg lembab2 dan x muak...alahai....ermmm sedapkn.Terus terfikir nk buat kek paling simple iaitu kek coklat tanpa telur .Cuma bancuh jer kesemua bhn kemudian kacau sebati set oven..terus bakar.Pastu sejukan sekejap..tuang coklat ganache atasnya...terus potong dan mkn...walahhh...hishhh x leh jadi ni...nk buat gak..jom kita tguk bhn2nya yg simple ni.Ekcely resepi ni umie dh biasa buat.Resepi ni dari CMG...mmg kelass....jom..









bhn:

1 cwn tepung gandum*
1/2 cwn serbuk koko*
1 sudu teh baking powder*
1/2 sudu teh soda bikarbonat*
1 cwn gula perang
1/2 cwn muyk jagung
11/4 cwn air dlm petisejuk
1 sudu teh esen vanila
1/2 sudu teh nescafee( resepi asal perasa mocha)
secubit garam
1 sudu teh jus lemon( umie guna jus oren sunquick)

cara:


1. pnskn oven 160 degree.
2. ayak bhn bertanda*
3. dlm satu bekas add bhn2 ayak,gula perang dan garam.Gaul rata.
4. tuang air,myk,esen vanila dan nescafee.kacau dgn whisk hingga sebati dan
bhn x bergentel2.
5. add jus oren.kacau sebati
6. tuang dlm lyang yg telah disapu sedikit mentega dan tepung.
7. bkr selama 35~ 40 min.








bh utk topping ganache:

60g mentega
50g serbuk coklat
1 cwn susu pekat

cara: add semua bhn masak secara double boiler.ters tuang atas kek yg tlh
disejukan terlebih dahulu.Hias mengikut citarasa...







" Selamat mencuba"







Erm.....sedapnya....sorry lah yer....dh mkn separuh kek ni...sampai comot mulut dan piring....meleleh-leleh coklat ganache nya kat piring...Bila dh mkn...terus tersandar kekenyangan...Alhamdulillah Tuhan bagi rezeki yg seadanya hari ni.....

No comments:

Post a Comment