mytasteindonesia.com

Wednesday, 11 May 2011

MOIST EGGLESS CHOCLATE CAKE

Assalamualaikum....semlm umie gi intai blog CMG..wahhh cik mat dah buat MECC ni...nmpk MECC cik mat..mmg terpegun..kena pulak cik mat letak entry.."MUST TRY" kt situ...wah...mesti sedap kek ni...klu cik mat tulis cam tu.gi pulak kt dapur Azlita aziz...ita pun dh buat gak kek ni....ermmmm ita kata kek ni mmg sedap...Umie pun cuba godek2 bhn kt dapur...alhamdulillah...semua ada.hishhh x leh jdi ni ...must try gak ...bila dh try...walahhhhhh mmg mablesssss moistttttt...lekit ....itam2 sitampok manggis kek nih....so umie panggil kek ni "Si Itam Manis..."....sedapppppp.x sangka...hampir suku umie mkn perghhhhh.Yang bestnya kek coklat ni x menggunakan telur...bila mkn x terasa muak....ada pulak stobery dlm esbok..apa lagi umie rembat wat letak atas kek wat deko....jom kita lihat2 bhn2nya....tkasih pada CMG dan Azlita Aziz krn sudi kongsi resepi sedap ni.....

bhn:

1 cwn tepung gandum*
1/2 cwn serbuk koko*
1 sudu teh baking powder*
1/2 sudu teh soda bikarbonat*
1 cwn gula perang
1/2 cwn myk jagung
11/4 cwn air dari peti sejuk
1 sudu teh esen vanila
1/2 camca teh mocha flavour ( umie guna capucino)
secubit garam
1 sudu teh jus lemon (cik mat guna sunquick....umie guna kordial buah2an
campuran)


cara: ( klu utk loyang 8 " gandakn bhn....)

1. pnskn oven.sapu loyang dgn mentega dan sedikit tepung.
2. ayak bhn bertanda * ketepikan
3. dlm satu bekas add bhn ayak.addkn gula perang dan garam gaul rata.
4. tuang air,myk , esen vanila dan perasa mocha (umie guna capucino paste)
5. kacau dgn whisk hingga sebati dan tidak bergentel.
6. add jus lemon( umie add kordial buah2 campuran).kacau sebati.
7. tuang dlm loyang bakr dgn suhu 160 degree selama 35 ~40 ikut oven
masing2.

bh topping( umie guna versi umie)

1 cwn susu pekat
50g serbuk koko van hauten
60g mentega

cara:

1. cairkan mentega.( kecilkn api)
2. bila dh cair add susu pekat.kacau rata
3. add serbuk koko..kacau rata..bila dh sebati.tutup api
4. terus tuang atas kek.....

" Selamat mencuba"




No comments:

Post a Comment