mytasteindonesia.com

Monday, 30 May 2011

SAMBAL AYAM CILI API DGN KENTANG







Assalamualaikum...semua rkn2...salam isnin dan selamat berpuasa kpd rkn2 yg berpuasa.Bulan ramadhan pun bakal menjelang beberapa minggu aje lagi...sekejap saja masa berlalukn..Hari ni umie berpuasa dan petang nnti tibalah waktu berbuka...hari ni umie berbuka dgn menu yg sempoi2 je...maklumlah yg berpuasapun umie seorang jer...Dah lama gak umie x masak sambal ayam.Sambal ayam ni umie gandingkn dgn kentang..dan menu yg lain umie masak asam rebus kacang bendi bersama ikan bilis jer...ermmm dh kira sedaplah tu.Sambal ayam tu pedas sikit..hirup pulak kuah asam rebus yg masam2 tu...walahhhh.Alhamdulillah utk rezeki hari ni.jomlah umie nk kongsikn resepi yg sempoi ni...mmg peberet umie sekeluarga sambal ayam cili api ni...









bhn:

8~10 ketul daging ayam
1/2 cwn cili api ditumbuk
2 biji bwg besar dihiris
2 bjij kentang( 1 biji dibelah 4)
sedikit garam dan perasa
sedikit serbuk kunyit
myk utk menggoreng


cara:


1. ayam dibersihkan digaul dgn garam dan kunyit serbuk.ketepikn
2. kentang yg tlh dipotong 4 digaul dgn garam dan serbuk kunyit.ketepikn.
3. pnskn myk goreng kentang hingga empuk.angkat
4. dgn myk yg berbaki goreng ayam.angkat
5. keluarkn sedikit myk dri kuali goreng cili hingga masak.
6. add garam dan serbuk perasa
7. add bwg besar.kacau rata.add ayam..kacau sebati
8. akhir sekali add kentang.kacau rata hingga sebati.tutup api.angkat
9. sedia utk dihidangkn


" Selamat mencuba"











No comments:

Post a Comment