mytasteindonesia.com

Sunday, 29 May 2011

SAMBAL UDANG CILI API DGN JERING TUA





Assalamualaikum...salam hari minggu semua.Selamat bercuti kpd semua rkn2.Hari cuti ni mesti sibuk dgn tugaskan.Maklum jelah, cuti sekolah pun baru bermula.Umie pun sibuk gak... dah malam baru nk n3 resepi dlm blog.Hari cuti ni umie msk simple2 jer...janji sodap.kdg2 yg yg simple2 tu lah yg membuka selera.Ermmm hari ni umie nk kongsi satu resepi kesukaan umie sekeluarga.maklun jelah...umie ni berasal dari kg...so biasalah mkn ulam-ulaman spt jering,kerdas dan petai.Jering pulak yg sedap jering yg dah tua....perghhh klu dibuat gulai lemak ciliapi atau sambal...gerenti menyengat...kena pulak digoreng utk dibuat sambal...fuhhh satu rmh bau jering....Kat rmh umie kalu dh mkn sambal goreng jering tua ni...sesiapa yg masuk bilik air tu..mmg umie jeritkan suruh siram air lebih...bukan apa...menyentap ke sanubari baunya...hehehe.oklah jom umie kongsikn resepinya....

bhn:
1/2 kilo udang (yg agak besar sikit)
4 ulas jering tua( dihiris nipis)
1/2 cwn cili api ditumbuk
2 biji bwg besar dihiris
sedikit serbuk kunyit
garam dan perasa
myk utk menggoreng

cara:

1. gaul udang dgn sedikit garam dan serbuk kunyit
2. pnskn myk.add udang dlm kuali .goreng 1/2 msk angkat.
3. dgn myk yg berbaki add cili api.goreng sehingga cili benar2 msk.
4. add jering yg tlh dihiris kacau serata hingga jering2 empuk.
5. bila jering dh empuk add udang tdi.kacau rata
6. add bwg bsr.kacau rata.tambah garam dan perasa.kacau rata.
7. tutup api dan angkat
8. sedia utk dihidangkn.






" Selamat mencuba"...mkn bersama nasi panas...fuhhh lupa diri sekejap..









No comments:

Post a Comment