mytasteindonesia.com

Friday, 3 June 2011

AYAM MASAK ROS





Assalamualaikum...salam jumaat dan salam 1 rejab kpd semua rkn2.Alhamdullilah dah 1 rejab yer...dan selamat berpuasa kpd rkn2 yg berpuasa 1 rejab hari ni.Sekejap jer masa berlalu...dah masuk bulan jun...dan x lama lagi kita akan menyambut bulan syaaban dan bulan ramadhan pulak.Pejam celik,pejam celik usia pun dh meningkat....Sempena 1 rejab hari ni umie terrajin sikit lah...atas permintaan keluarga umie buat menu ayam masak ros hari ni.Selalu menu ni umie buat utk tetamu yg dtg bertandang...seperti adik beradik dan ank buah sbb menu ni yg menjadi permintaa mereka.Tapi hari ni umie masak utk keluarga jer...oklah jom kita tguk bhn2nya...






bhn:

1 ekor ayam potong 12
7 ulas bwg kecil*
6 ulas bwg putih*
2 inci halia*
3 biji buah keras#
segenggam cili kering#
4~5 biji cili besar#
sedikit kunyit
sedikit garam
sedikit gula
3/4 tin tomato puree
1/4 cwn sos cili
1 sudu bsr serbuk rempah kari babas ayam
2 sudu bsr sos tiram
1/2 sudu besar kicap manis cap kipas udang
2 biji bwg besar dihiris
minyak utk menggoreng
1 btg kayu manis
5 kuntum bunga lawang
6 biji buah pelaga
6 btg serai diketuk
11/2 tin susu cair

cara:

1. gaul ayam bersama garam dan serbuk kunyit.
2. pnskn myk goreng ayam 1/2 masak.angkat.
3. kisar bhn bertanda*
4. addkn bhn kisar dlm kuali bersama bunga lawang,kulit kayu manis,
buah pelaga serta serai.kacau rata sehingga naik bau.
5. bila dh naik bau addkn bhn bertanda #.kacau sehingga cili benar2
masak.
6. bila cili dh masak addkn tomato puree,serbuk kari,cili sos,sos tiram
dan kicap manis.gaul rata.Addkan ayam goreng tadi.gaul rata.
7. bila dah rata addkn susu cair.biar kuah memekat.
8. bila dh memekat bolelah ditambah garam dan gula.kacau rata
8 last sekali addkn bwg besar..kacau sebentar .gaul rata.angkat
9. sedia utk dihidangkn.

" selamat mencuba" sedap dimkn bersama nasi hujan panas dan jelantah serta popedem
goreng








No comments:

Post a Comment