mytasteindonesia.com

Tuesday, 21 June 2011

CHEESE TART WITH BLUEBERRY FILLING







Alahai....dlm diam2 beronline saja2 lah duk intai blog rakan2...umie pun singgah lah ke blog Mas ( duniaku) alahai..terpukau pulak umie tenguk Mas mengetart.Mas kata dia selalu wat cheese tart ni sedap katanya.Mas pulak intai resepi ni dari blog azitakitchen.Umie tenguk azita wat cheese tart ni mak aiiii... cantiknya...cutenya...montok2 jer filling cheesenya.hishhhh.. geram lah pulak...dtg pulak semangat nk mengetart.Selongkar esbuk adalah pulak cheese cream berbaki lebihan dari wat cheese cake ari tu.kalau x guna takut habis tempuh pulak.Errmmm apa lagi umie pun mulalah menjalani sesi memontelkan badan....jom kita tguk calun2nya....








bhn cheese tart
sumber: Mas( duniaku) dan azitakitchen


bahan kerak (crust)

170g margerine
50 g gula aising
1 biji telur gred c( klu guna gred B buang kn sedikit putihnya)
290 g tepung gandum
1 sudu teh esen vanila

cara:

1. pukul pargerine dan gula dgn senduk kayu.jgn putar lama sgt.
2. add telur dan esen vanila.Putar lgi dgn senduk kayu
3. add tepubg sedikit demi sedikit.Uli hingga menjadi doh yg lembut.Kualiti doh
bergantung padapada kelembutan tepung
4. ambil sedikit adunan dan tekan dlm acuan tart.cucuk dgn garfu sebelum dibakar
5. bkr dgn suhu 170 sehingga masak






bhn cream cheese filling:


250 g cheese cream
50 g gula kastor
1 biji telur gred B
1/2 sudu teh esen vanila


cara:


1. putar cream cheese dgn gula sehingga kembang.
2. add telur dgn esen vanila.putar lagi
3. add filling ( bluberry/strawberry)kedlm kulit tart
4. tuang cream cheese keatasnya
5. bakar selama 5 minit dgn suhu 170 degree.sentuh cream cheese dgn hujung jari.
Jika x melekat maknanya tlh masak.Jika x bakar selama1 minit lagi.






" Selamat mencuba"


No comments:

Post a Comment