mytasteindonesia.com

Friday, 17 June 2011

CARROT CAKE






Selamat mlm sebelum nk beradu ni umie nk ambil kesempatan nk n3 resepi kek...iaitu kek karet.Alahai kek ni dh biasa umie buat...dh jadi resepi ulangan pulak kan.Tapi x per lah..ulangan pun ulangan lah..bagi umie kek ni mmg sedap.Kek ni walau pun berulang tapi resepi nya umie ubah suai sikit.Selalu umie add kacang badam dlm adunannya..tapi kali ni umie gantikn dgn kacang gajus yg dicincang kasar..walahh..mmg sedap...Dan selalunya utk topping umie gunakan cream cheese tapi kali ni umie just taburkan gula aising..sedap gak..x berubah pun rasanya...dan umie x letakkan kelapa kering....ok ekceli resepinya dah ada kt n3 kek karet..tapi x per lah umie sertakn jugaklah.....sumber resepi kek ni dari CMG...iaitu Cik Mat kita.....






bhn:


1 cwn tepung gandum*
1 sudu teh baking powder*
1/4 sudu teh serbuk kayu manis*
1/2 sudu teh garam halus*
1/2 sudu teh soda bikarbonat*( bhn bertanda* diayak bersama)
3 biji telur
3/4 cwn myk jagung @myk masak
3/4 cwn gula
11/4 cwn parutan karet( ditoskn sedikit airnya)
1/2 cwn nenas dlm tin di cincang kasar (ditoskn airnya)
1/2 cwn kelapa kering ( umie x letak)
1/2 cwn kacang gajus dicincang kasar



cara:

1. ayak bhn bertanda *.ketepikan
2. dlm mangkuk yg lain campurkan gula,mmyk dan telur.kacau dgn senduk sehingga
gula hancur
3. bila gula dh hancur addkn bhn bertanda*.kaub balikan perlahan2 dan sebati.
4. bila dh sebati addkn karet,nenas dan kacang gajus.gaul rata.
5. sapukn loyang dgn sedikit mentega dan tepung.
6. addkn adunan kedlm loyang dan bakar selama 45~50 min dgn suhu 160 degree
mengikut oven masing2.
7. bila dh masak sejukan.bila dh sejuk barulah ditaburkan gula aising di
atasnya.







"Selamat mencuba"








No comments:

Post a Comment