mytasteindonesia.com

Thursday, 2 June 2011

CENCARU GORENG CICAH SAMBAL KICAP



Assalamualaikum...salam khamis semua.Panas sungguh cuaca hari ni...yelah semalam dah 2 hari hujan....dgn izin Allah panas lah pulak hari ni...Alhamdulillah...ermmm alahai puasa pulak tu...Hari ni benar2 rasa malas dan letih..Tulah umie masak pun yg ringkas2 jer...Rasanya puasa2 ni...yg ringkas tu lah yg sedap...yg penting dpt minum air ketika berbuka...terus jadi kenyang...kenyang dek air ..hehehe.Lagi pun hari ni ada pasar mlm kt area umah umie ni...ermm apalagi colling2 boss bila balik dari kerja nnti singgah pasar mlm...beli lah satu dua mknan kt pasar mlm tu...Sbb tulah kt rmh umie masak ringkas2 jer.Satu resepi yg ringkas bgi umie ialah cencaru goreng cicah kicap...ringkas jerkn...lauk org malas lah tu..pastu nnti goreng sayur...ringkaskn..klu kt rumah umie cancaru goreng ni mmg peberet.buat pulak kuah kicap tu pedas2 sikit dan lebih kn bwg dan perahan asam limau...so pedas2,masam2..manis gitu...jom tguk2 bhn2nya yg simple tu....





bhn:


2 ekor ikan cencaru sederhana besar.dibelah belakangnya.
sedikit kunyit dan garam
sedikit serbuk lada hitam
myk utk menggoreng

bhn sambal kicap:


15~20 biji cili api dihiris
1 biji bwg besar di cincang kasar
3~ 4 biji air perahan limau kasturi
3 sudu bsr kicap manis cap kipas udang
2 sudu bsr kicap masin cap kipas udang


cara:


1. gaulkan ikan dgn lada,serbuk kunyit dan serbuk lada hitam.
( seeloknya perap 2 jam )
2. pnskn myk goreng ikan...sehingga msk.angkat


utk sambal kicap:

1. addkn semua bhn.gaul rata.lagi sedap klu dibuat awal 1 jam pastu simpan
dlm petisejuk.biar kesemua bhn mesra.
2. sedia utk dihidangkn bersama ikan goreng.sedap mkn ikan pns2...





" selamat mencuba"












No comments:

Post a Comment