mytasteindonesia.com

Friday, 17 June 2011

GULAI PEDAS UDANG GALAH DGN BUNCIS







Assalamualaikum...semua...salam jumaat..dan salam penghulu segala hari.Dua tiga hari ni sibuk bebenar umie, x sempat nk n3 resepi.Alhamdulillah umie baru jer mkn tghari.Lauk umie hari ni agak special jugak lah iaitu gulai pedas udang galah.Udang galah ni diberikan oleh seorang kawan yg gemar memancing.Ermm mmg sedap...manis lemak...mmg top ten lah."udang galah sungai "kata orang.Udang galah sungai ni mmg susah nk dpt...entah kenapa pulak rezeki umie agaknya...dapatlah mkn udang galah sungai..Suami kwn umie ni mmg kaki pancing...Alhamdulillah...dptlah 12 ekor..kira puas jugaklah mkn bagi keluarga umie yg x ramai ni...Terima kasih daun keladi...kalau dpt udang tu beri2 lah lagi yea....umie klu masak udang galah yg fresh2 gitu x suka byk bahan...bukan apa klu banyak bahan..kemanisan udang tu dh x der..diserap oleh bahan2 tu..so umie masak simple jer...sbb umie nk kekalkan kemanisan dan kelemakkan( betul ke ayat umie ni hehe) udang tu...jom...ikut umie tinjau bhn2nya....




bhn:

12 ekor udang galah
santan dari sebiji kelapa
1/2 cwn cili api(ditumbuk)
2" kunyit hidup( ditumbuk)
2~ 3 keping asam keping
10 tangkai kacang buncis dipotong serong
sedikit garam


cara


1. bersihkan udang dan toskn
2. dlm periuk addkn bhn tumbuk,asam keping ,sedikit garam dan udang.gaul
rata.
3. addkn santan.kacau rata.
4. letak periuk atas api yg sederhana.kacau selalu( jgn bagi pecah myk)
5. bila gulai dh mendidih tambah lgi sedikit garam dan addkn kacang buncis.
6. biar gulai mereneh seketika.tutup api dan angkat.






" Selamat mencuba"




No comments:

Post a Comment