mytasteindonesia.com

Saturday, 4 June 2011

KARI IKAN BAWAL DGN TERUNG






Assalamualaikum...salam sabtu semua.Hari ni cuti sempena keputraan yg dipertuan agung..so ada yg mengambil kesempatan utk berkumpul bersama keluargakn.Bila dh berkumpul tu berbagai2 resepilah yg dihidangkn.Bagi umie sekeluarga...macam biasa jer...x der resepi yg istimewanya...biasa2 jer kata orang.Hari ni umie masak kari ikan bawal bersama terung.Yelah kari ni ada berbagai2 versi..lain orang lain versinya kan.Kena pulak org utara...kari kaw...kaw...kata orang melekat kt tangan dah basuh pun x hilang bau karinya...alahai sedapnya.kari ni mmg dh jadi mknana harian mereka.klu org n9 dgn lemak ciliapinya.Org melaka dan johor ngan asam pedasnya.Orang utara dgn karinya.ok lah jom tenguk kari versi umie....jom kedapur....






bhn:

1 ekor ikan bawal dibersihkn dan dipotong
5 tangkai daun kari
1/2 sudu teh jintan manis*
1/2 sudu teh biji sawi*
1/2 sudu teh halba*
1 biji bwg besar dihiris#
5 ulas bwg putih dihiris#
1/4 cwn serbuk kari babas
sedikit kunyit serbuk
sedikit air asam jawa
11/2 cwn santan
1 biji terung dipotong dan dibelah 2
sedikit garam
sedikit myk utk menumis


cara:


1. pnskn periuk.add myk
2. add bhn bertanda* berserta daun kari.add bhn bertanda#.kacau hingga naik bau.
3. add serbuk rempah kari berserta sedikit kunyit serbuk.kacau rata.hingga
naik bau dan pecah minyak.
4. add air asam .kacau rata.add ikan.kacau perlahan.
5. biar ikan sebati dgn rempah seketika barulad addkn santan.kacau perlahan.
6. addkn terung.kacau lagi.biar kari memekat serta terung empuk.
7. addkn garam.biar mereneh seketika.tutup api.angkat
8. sedia utk dihidangkn......







" Selamat mencuba"......












No comments:

Post a Comment