mytasteindonesia.com

Sunday, 26 June 2011

ROTI JALA






Assalamulaikum....salam isnin dan selamat berpuasa kpd rakan2 yg berpuasa sunat isnin hari ni.Semalam umie duk ronda2 kat dapur cik mat gebu.Terpandang cik mat membuat roti jala...ermm sedapnya ditambah pula roti jala tu cik mat cicah dgn gulai babat..syiokkkk habis nampaknya.Gulai babat tu mmg peberet umie sekeluarga.Umie klu masak gulai pedas babat..selalunya umie buat cicah ketupat nasi..sedap..buat pedas2 dan masam2 gitu..Bila nampak cik mat menjala..terasa pulak nk menjala.Sedapkan...umie tguk bhn2 roti jala cik mat simple jer...yg penting x der penggunaan telur...itu yg umie suka.Umie pun buat ikut resepi cik mat..tapi umie buat kari sardin sebagai gandingannya...ha kau..licin.... x dapat nk kata apa dah...jom.. layan resepi roti jala cik mat gebu kita ini.izin cik mat yer umie kongsikan resepi nya...






resepi: roti jala
resepi: Cik Mat Gebu


bhn:

1 cwn tepung gandum
11/4 cwn air + 3 sudu besar air
2 sudu bsr mentega( umie guna myk masak sama cam CMG)
2 sudu bsr santan ( umie guna susu cair..sama gak cam CMG)
garam secukup rasa
beberapa titik pewarna kuning


cara:

1. Add semua bhn diatas kacau rata dgn whisk hingga licin dan tapis(bole guna
pengisar dan kisar semua bhn hingga sebati dan reshatkn sekejap)
2. Addkan ke kuali non stick.kirai dgn rangkaian bersambung.guna api sederhana.
3. bila permukaan roti kirai dh kelihatan pucat boleh lah digulung dan dilipat.
4. buat sampai adunan habis.sedia utk dihidangkan







" Selamat mencuba"

No comments:

Post a Comment