mytasteindonesia.com

Monday, 27 June 2011

KARI SARDIN







Hari ni umie masak kari sardin...Ikan kurung lagi..ermm bukan apa ikan kurung atau sardin ni umie buat kari utk dicicah dgn roti jala resepi dari CMG..Klu nk buat kari daging atau kari ayam ...leceh sedikit menggunakan masa yg agak lama utk memasaknya almaklum lah...roti jala ni umie buat "on the spot" jer...setelah dok intai resepinya kat dapur cik mat tiba2 terdetik hati nk membuatnya.Kari sardin ni umie buat versi umielah..X tau lah bagai mana pulak versi rakan2 yg lain...Klu versi umie semuanya ringkas2 jer....janji sodap dan bole digandingkan dgn roti jala.Jom intai resepinya....








bhn utk membuat kari sardin:

1 tin sardin (tin besar cap ayam)
5 ulas bwg kecil dihiris
4 ulas bwg putih dihiris
5 sudu bsr rempak kari
1 sudu teh halba*
1 sudu teh biji sawi*
4 tangkai daun kari
2 cwn santan sederhana pekat
10 biji cili api
sedikit garam
sedikit air asam jawa
sedikit myk utk menggoreng


cara:

1. pnskn myk dlm kuali @ periuk
2. add bhn bertanda *,daun kari,cili api dan bhn hiris.goreng sehingga naik bau
3. add rempah kari serta serbuk kunyit.kacau rata.biar sehingga pecah myk.
4. bila dh pecah myk add air asam jawa.kacau rata
5. add santan.kacau add ikan sardin serta sosonya sekali.kacau rata.biar mendidih
6. bila dh mendidih add garam.biar mereneh hingga kuah kari memekat sedikit.
7. bila kuah dh memekat tutup api dan sedia utk dihidangkan.
















" Selamat mencuba"

No comments:

Post a Comment