mytasteindonesia.com

Wednesday, 15 June 2011

KEK ORENGE BLENDED






Alahai...minum apa ptg ni...umie hari ni buat kek orenge blended utk minum ptg.Terlebih rajin pulak lah hari ni..sbb diorg kata buat kek ni senang..semua bhn dikisar jer...x yah nk godek2 lgi.Sebenarnya umie ni dh ketinggalan keretapi..org lain dh lama buat..tapi umie duk " usha" jer dari jauh.Entah kenapa lah hari ni semangat nk buatnya berkobar2.Kebetulan nk habiskn stok buah oren yg dh lama disimpan..sayang lah pulak...klu x digunakn.Sambil wat kek sambil masak so terlebih bakarlah pulak..tapi sedap gak sbb ada rasa garing2 gitu kruk..kruk bila dimkn...dijodohkn pulak dgn teh o kurang manis...walahhh sedondon jer rasanya...ok jom kita lihat bhnnya....





bhnnya:( sumber dari cik mat gebu)

1 biji buah oren
1 cwn gula perang( klu x der bole guna gula kastor)
3 biji tekur gred B
2 cwn tepung gandum*
1 sudu teh baking powder*( bhn bertanda diayak bersama)
1/2 cwn mentega
1/2 cwn myk jagung( klu x der bole guna 1 cwn myk masak)
secubit garam
parutan kulit oren dar sebiji buah oren( umie tambah)#
1 sudu teh oren sunquick( umie tambah)#


cara:

1. basuh buah oren.lap bersih.hiris kulit oren td ambil bhgian kuning saja
2. ambil isi buang urat2 ketepikan
3. pnskn oven.lancer loyang dgn sedikit mentega dan tepung.ketepikan
4. add oren,gula,mentega cair dan myk serta telur.kisar hingga sebati
dan halus.
5. tuang dlm satu bekas.addkn tepung sedikit demi sedikit.gaul sebati
6. tuang dlm loyang dan bakar selama 40 min~ 1 jam dgn suhu 160 degree
mengikut oven masing2
7. bila dh masak.keluarkn dri oven dan sejukan







" selamat mencuba"

No comments:

Post a Comment