mytasteindonesia.com

Tuesday, 21 June 2011

LEMAK KETAM CILI API DGN NENAS




Assalamualaikum...salam selasa...dan selamat berpuasa kpd rakan2 yg berpuasa rejab hari ni...Dah makn ker....lauk apa hari ni...Hari ni umie masak lauk peberet umie iaitu masak lemak cili api ketam.Kali ni umie tambahkn nenas muda dlm gulai ni.Seperti biasa umie klu masak seafood ni x suka byk bhn..sbb klu byk sgt bhn hilang "rasa" ketam tu.Itulah yg diajar oleh arwah nenek dan mak umie....Jadi dh menjadi adatlah pulak klu umie masak tu suka ikut cara arwah nenek dan mak umie....ok lah jum kita tguk bhn2nya...yg simple-mimple tu....







bhn:


4 ekor ketam dibelah dua,basuh dan bersihkan
1/4 cwn cili api ditumbuk
2 inci kunyit hidup ditumbuk
santan dari sebiji kelapa
2 keping asam keping
1 biji nenas muda dihiris
sedikit garam

cara:

1. celur nenas muda ug tlh dihiris tadi.tapis dan toskn airnya.ketepikan
2. dlm satu periuk add bhn tumbuk,ketam,asam keping,sedikit garan serta
santan.kacau rata.
3. jerang periuk atas api yg sederhana.kacau selalu supaya x pecah myk
4. bila gulai dh mendidih addkn nenas yg tklh dicelur tadi.kacau lagi
5. bila kuah dah agak memekat..rasa garamnya..klu perlu tambah sedikit.
6. biar gulai mereneh sekejap dgn api yg perlahan.
7. bila kuah dh memekat tutup api.
8. sedia dihidangkn....








" Selamat mencuba"

No comments:

Post a Comment