mytasteindonesia.com

Tuesday, 14 June 2011

RENDANG PEDAS DAGING BERSAMA LIMPA






Assalamualaikum....salam selasa.Dua ..tiga hari ni sibuk betul. X sempat umie nk n3 resepi.Lagi pun dua tiga hari ni umie masak pun simple2 jer nk n3 pun..resepi bersiri..so x yah entry lah.Tapi hari ni mood rajin dh melanda..maka umie pun terasa nk merendang pulak.yelah dh lama x mkn rendang ...apalagi rendang daging...so teringin selera ni .Gi selongkar esbok tguk bhn2 pun ada..erm umie pun mula lah mmenyediakn bhnnya.Nk buat rendang ni sebenarnya x susah mana pun tapi nk tunggu daging tu empuk tu lah yg mejadi masalahnya lama sgt.Ekceli klu merendang umie suka pedas..almaklumlah..klu x pedas x jln kt rumah ni..lagipun ahli keluarga umie suka pedas2 gitu...membuka selera mkn pns2..ermm berpeluh2...dahi...ok jom tguk rendang versi umie....ekcely resepi rendang ni resepi turun temurun dari nenek moyang umie dulu lagi....ok jom....







bhn


1 kilo daging btg pinang
1/2 kilo limpa
1 biji bwg bsr*
10 ulas bwg kecil*
7 ulas bwg putih*
3 inci halia*
1 inci lengkuas*
3 inci kunyit hidup*
1 cwn cili api*
7 btg serai *
1 sudu bsr rempah kari
santan dari 2 biji kelapa
garam dan perasa
myk utk menumis
5 btg serai dihiris dan diramas2 sedikit
1/2 sudu bsr serbuk lada hitam

bhn B:
1/4 cwn jintan manis#
1/4 cwn jintan putih#
1/4 cwn ketumbar#


cara:

1. potong daging dan limpa basuh bersih dan toskn airnya
2. goreng bhn B tanpa myk sehingga naik bau dan kisar kering.ketepikan.
3. kisar bhn bertanda *.ketepikan
4. pnskn myk add bhn kisar* sera rempah kari sehingga naik bau.add bhn B.kacau
5. addkn daging kacau biar daging empuk.( klu x empuk bole add air sedikit)
6. bila daging dh agak2 empuk add kan santan.kacau selalu supaya x hangus
7. biar santan memekat dgn api yg perlahan.kacau selalu
8. bila rendang dh memekat addkn garam perasa(optional),serai yg tlh dihiris
serta serbuk lada hitam kacau rata.angkat
9. sedia utk dihidangkn...mkn dgn nasi pns....















" Selamat mencuba"

No comments:

Post a Comment