mytasteindonesia.com

Sunday, 5 June 2011

SAMBAL SARDIN






Assalamualaikum...salam isnin semua...kpd yg berpuasa sunat isnin dan sunat rejab tu...selamat berpuasa umie ucapkn.Kepada yg x dpt berpuasa dan terpaksa masak utk keluarga..apa menu tghari ni..Hari ni menu umie simple jer....sambal sardin jer.Tu lah yg paling ringkas...klu ada lebihan baki bole buat cicah "cekodok bodoh" ( kecodok kosang) petang nnti..digandingkn pulak dgn teh O panas kurang manis...walah...mmg peberet keluarga...sambil mkn sambil bergossip..opsss.stop...tidakkkk....versi sambal sardin umie ni ringkas jer...dan umie suka letakkan daun kari setangakai dua ktdlm sambal ni...ermmm sedap ada rasa2 dan aroma daun kari gitu.Mkn pulak dgn nasi pns dan goreng telur dadar atau ikan masin goreng ...dah cukup menyelerakan.ok lah jom tguk bhn2nya yg simple-mimple tu....






bhn: 2 tin sardin sederhana besar( umie suka cap ayam)
segenggam cili api..( umie suka pedas2 gitu)dikisar
4 ulas bwg putih diketuk
sedikit air asam jawa
3 tangkai daun kari
2 biji bwg bsr( umie suka letak bwg byk)di hiris
sedikit kunyit serbuk
sedikit garam dan perasa
sedikit myk utk menggoreng

cara:

1. asingkn sos dan sardinnya
2. pnskn myk goreng ikan sardinnya sehingga garing sedikit.angkat
3. dgn myk yg berbaki add bwg putih dan ciliapi kisar.kacau sehingga naik bau
4. add serbuk kunyit dan daun kari.kacau lagi
5. add kuah sardin yg tlah diasingkan tdi.kacau rata.add air asam jawa.kacau.
6. add garam dan perasa
7. add sardin yg tlh digoreng tadi.kacau perlahan.
8. add bwh besar hiris.kacau rata.bila dh rata.tutup api.angkat.
9. sedia utk dihidangkn.mkn dgn nasi pns....


"Selamat mencuba"...


















No comments:

Post a Comment