mytasteindonesia.com

Saturday, 18 June 2011

TENGGIRI MASAK TAUCHU








Assalamualaikum...salam sabtu..selamat bercuti kpd rakan2 yg bercuti hari ni.Kalau dh cuti mestilah sibukkan.Macam2 yg hendak dimasak utk hidangan yg tersayang.Bila nampak mereka makan berselera...sejuk rasa hati...betul tak?.O.klah hari ni umie masak simple jer.Yelah hari cuti byk kerja yg perlu dibuat...Menu umie hari ni ikan tenggiri masak tauchu...klu dh ada taucu berseleralah mkn.mkn dgn nasi pns..ermmm yumyum...ok resepi masak taucu umie ringkas jer...bhn pun x byk...jom kita tguk bhn2nya...



bhn:

1 ekor ikan tenggiri sederhana besar
1 biji bwg besar dihiris bulat
1 " halia dihiris
4 ulas bwg putih dihiris
1 btg kulit kayu manis*
3 kuntum bunga lawang*
4 biji buah pelaga*
sedikit air asam jawa
2~3 sudu bsr taucu( umie guna cap tamin)
sedikit air
2 tangkai cili hijau dibelah 2
2 tangkai cili merah dibelah 2
5~6 biji cili api( optional)
sedikit myk utk menumis
sedikit kunyit serbuk
garam dan gula/perasa

cara:

1. ikan dibersihkan dan digaul dgn garam dan kunyit serbuk.ketepikan
2. pnskn myk goreng ikan.bilah ikan dh masak angkat
3. dgn myk yg berbaki addkn bhn bertanda* serta bhn hiris.biar naik bau
4. bila dh naik bau add kan cili.kalau rata.
5. addkn taucu dan air asam jawa.kacau
6. add ikan.gaul sebati.add garam serta gula/perasa
7. add bwg besar hiris.kacau rata.angkat.
8. sedia dihidangkan













" Selamat mencuba"

No comments:

Post a Comment