mytasteindonesia.com

Thursday, 7 July 2011

BUBUR LAMBUK






Assalamualaikum...salam jumaat dan salam penghulu segala hari...dihari ni marilah kita perbanyakan salawat keatas nabi junjungan kita S.A.W...Alhamdullillah utk rezeki kita dihari ini kan...Dgn kasih syg Allah kita masih bernafas dibumiNya ini...Alhamdulillah.Menu yg hendak umie kongsikan hari ini ialah...bubur lambuk..Sebenarnya bubur lambuk ini menu utk umie berbuka puasa ptg semalam..tapi disebabkan kebizian yg teramat sgt..jadi x dapatlah umie nk mengN3kannya...barulah tghari ni umie dpt kongsikan...ok lah jon kita lihat bubur lambuk versi umie..berckp ttg bubur lambuk ni..sebenarnya ikut citarasa masing2...klu nk tambah lebih...lebihkan lah bhnnya...klu nk kurang...kurangkan lah bhnnya...bagi umie pulak klu masak bubur lambuk ni umie main agak2 jer..x reti umie nk anggarkan..berapa byk bhnnya...ok klu ikut versi umie begini......







bhn:

1 cwn beras
2 cwn daging dihiris(kul bole daging btg pinang)
11/2 inci halia*
11/2 sudu bsr lada hitam*
1 biji bwg bsr*
4 ulas bwg putih*
2 ulas kiub ikan bilis maggie
secekak daun sup
1 cwn mix vagetable(sayuran campuran)
sedikit garam dan perasa
air dlm anggaran 4 cwn (utk beras dijadikan bubur boleh tambah lagi)
sedikit myk utk menumis
2 cwn santan(yg sederhana kepekatannya)


cara:

1. tumbuk bhn bertanda.ketepikan.
2. hiris daging ,basuh dan toskan.
3. pnskn periuk.add myk.
4. bila myk dh pns add bhn tumbuk.goreng hingga garing.
5. add daging..kacau...tambah air..biar daging empuk klu perlu tambah air lg
biar daging seperti sup(ada airnya sekali)
6. dlm periuk yg lain masak nasi sehingga menjadi bubur.
7. bila nasi dh lembut seperti bubur addkn daging berserta airnya.kacau rata
8. add kiub ikan bilis,mix vagetable .kacau lagi
9. add santan serta daun sup.perasa garam dan klu perlu add sedikit perasa.
10. biar mereneh sebentar.tutup api...
11. sedia utk dihidangkn...








" selamat mencuba"

No comments:

Post a Comment