mytasteindonesia.com

Monday, 4 July 2011

CHILLED DRAGON FRUITS CHEESE CAKE










Assalamualaikum....salam selasa dan selamat tengahari kpd rakan2 semua.Wah dah makan ke...sedap ke lauk tengahri ni...kalau air tgn sendiri... sedap ajer kan..apalagi kalau dimasak utk somi dan ank2...seronok jer tguk kalau mereka berselera mkn....sejuk hati...hilang penat lelah kita memasak...Alhamdulillah....Apa pulak menu utk minum petang ni...ermmm mesti dah ada yg terfikir nk buat menu special utk hidangan petang.....Alhamdulillah utk rezeki hari ni kan.Utk petang ni umie buat chilled dragon fruits cheese cake.Hari minggu hari tu umie gi kenduri kahwin kt rumah kawan..dlm perjalanan balik tu ternampaklah orang duk jual buah dragon fruit ni...hishhh kembang kempis terasa hidung ni nak membelinya..nampak buahnya pun fresh dari ladang lagi...kebetulan kt belakang gerai tu ladangnya.Umie pun belilah....Tulah tiba2 hari terdetik pulak hati ni nk buat cheese cake..sbb nk habiskan cheese yg berbaki kalu addkan buah ni best gak kan...Umie pun buat..ternyata mmg sedap....manis2 lemak2 gitu...hishhh berpotong2 pulak mkn..ni duk mengadap komputer ni duk kunyah cheese cake lagi...hishhh berkilo2 lah daging tetel naik kat badan ni..x kisah lah jom umie share kan resepinya....








bhn:utk loyang 8"

utk base: 200g biskut mudah hadam( marie pun bole)
3 sudu margerine

500 g cream cheese( phily)
21/2 sudu bsar gelatin ( msk secara double boil dgn 1/2 cwn air)
200 g dragon fruit dilecek
400 g susu pekat

cara:

1. hancurkn biskut.gaulkan bersama margerine sehingga bole dikepal.
2. tekan dlm loyang base.
3. bakar dlm oven selama10 minit.(suhu 160 degree)keluar ketepikan).


cara utk filling:


1. putar cheese cream sehingga lembut.
2. add susu pekat dan gelatin tg tlh dicairkan.putar lagi sehingga rata.
3. add buah dragon yg tlh dilecek tadi.putar rata...
4. masukan adunan kedlm loyang base tadi.
5. add dlm petisejuk selama 4 jam atau semalaman.
6. sedia utk dihidangkan.







"selamat mencuba"







Add caption

No comments:

Post a Comment