mytasteindonesia.com

Saturday, 23 July 2011

CUSTARD TEA CAKE




Assalamualaikum...selamat mlm dan selamat berhujung minggu..sebelum nk melelapkan mata ni...UJ nk mengN3 satu resepi yg tlh dibuat utk minum ptg tadi...iaitu custard tea cake..Mmg sedap kek ni..ramai yg tlh mencubanya.walahhhh...betullah kata CMG"must try" sebab kelainannya....CTC...ni strukturnya..rapuh..sbb resepinya menggunakan tepung kastard.Kek ni juga lain dari yg lain sbb didalam kek ni ada cairan custard dan boleh lah dibayangkan seperti kita memakan cream puff gitu.CTC ni UJ gandingkan dgn tea-o kurang mains...ermm terangkat.Tkasih pada CMG diatas resepi kek yg sedap ni...Izinkan UJ kongsikan resepinyer disini yer Cik Mat...ok jom kita roll resepi....

resepi: Cik mat gebu

bhn:

125g mentega( umie guna anchor)
1/3 cwn gula kastor
1 bj telur gred A(umie guna 2 biji kuning telur gred B sbb nk mengurangkan
kerapuhannya)
3/4 cwn tepung naik sendiri
1/2 sudu teh esen vanila

bhn utk custard:

1 sudu bsr tepung custard
1 sudu bsr gula kastor
2/3 cwn susu segar(UJ guna susu cair)
15 g mentega( i sudu teh)
2 sudu teh esen vanila


cara membuat:

1. addkn semua bhn kecuali mentega dan esen vanila kedlm periuk.kacau rata
dgn api yg perlahan sambil terus mengacau sehingga pekat.
2. bila dh pekat padam api.addkan mentega dan esen vanila tadi .kacau rata
sehingga sebati.sejuk dan ketepikn.
3. pukul mentega dgn gula sehingga kembang dan putih
4. add telur pukul lagi
5. add esen vanila.pukul rata
6. add kan tepung gandum serta tepung kastard tadi.kaub balikan sehingga rata
7. Sediakan loyang 7" addkn adunan kek didalamnya.
8. buat lubang ditgh2nya.addkn isian custard tadi.
9. ratakan isian custard tadi dgn adunan kek diatasnya
10. bakar selama 45 min sehingga msk dgn suhu 160 degree.






" selamat mencuba"






No comments:

Post a Comment