mytasteindonesia.com

Friday, 1 July 2011

GULAI PEDAS DAGING





Assalamualaikum....salam sabtu dan selamat bercuti kpd rakan2 yg bercuti..Apa rancangan hari ni...mesti ada rancangan nk bawa keluarga gi jenjalan kan...Dah makan ker...kalau dah berkumpul satu keluarga tu mesti bermacam2 menu yg disediakan...Seronok tul kalau makan beramai2..apa lauk pun semua berselera jer dimakan..lagi sedap kalau lauk tu simple dan ringkas ada pulak sambal belacan dan ulaman..ermmmm x hingat dah..ok hari ni umie masak simple jer iaitu gulai pedas daging...ala-ala org N9 gitu...jom ikut umie tguk bhn2nya...






bhn:

1 kg daging batang pinang ( dihiris nipis,basuh dan toskan)
3/4 cwn cili api( ikut tahap kepedasan yg diingini..bole kurangkn)*
2 inci kunyit hidup*
3 biji bwg kecil*
2 inci halia*
4 btg serai dititik
garam secukup rasa
sedikit air
santan dari sebiji kelapa

cara:

1. add daging dlm periuk.
2. tumbuk bhn bertanda( kisar pun bole.umie suka tumbuk)
3. add bhn tumbuk dan serai kedlm periuk.gaul rata bersama daging.add sedikit
garam.
4. masak periuk atas api yg sederhana add sedikit air.biar daging empuk.
5. bila daging dh empuk addkan santan.kacau selalu.biar kuah memekat
6. bila kuah dah memekat bole ditambah sedikit garam lagi.biar mereneh sekejap
7. tutup api.bolelah dihidangkan....






" selamat mencuba"










No comments:

Post a Comment