mytasteindonesia.com

Thursday, 7 July 2011

KARI IKAN TONGKOL






Sesungguhnya..ikan tongkol mmg peberet umie...semlm tguk kchu dari blog resepiibu masak kari tongkol tanpa santan...sedapnya...lagipun ikan tongkol ni mengandungi omega 3 dan baik utk kesihatan.Sebut ajelah ikan tongkol masak ape pun sedap...wat sambal pun sedap..masak kicap pun sedap..klu goreng kosong gitu pun sedap..mkn pns2...ermm mmg menyelerakan...Tapi selalunya ikan tongkol ni sinonim di buat kari..sesuwaiii sesgt rasanya..bagi selera umielah..mmg sedap...ok lah jom intai bhn2 tongkol utk dibuat kari...kali ni umie addkn buah tomato dan terung sebagai rencahnya...






bhn:

1 ekor tongkol sederhana besar
5 ulas bwg kecil dihiris
4 ulas bwg putih dihiris
1 sudu teh halba
1 sudu teh biji sawi
1/4 cwn serbuk kari( umie guna babas)
2 cwn santan
4 tangkai daun kari
2 biji tomato dibelah 2
2 biji terung dibelah 2 dan dipotong
sedikit air asam jawa
sedikit garam dan perasa
sedikit myk utk menumis


cara:

1. pnskn myk add halba dan biji sawi serta daun kari
2. add bhn hiris hingga naik bau.add serbuk kari..kacau rata
3. bila serbuk kari dh pecah myk add air asam jawa.add ikan.kacau rata
4. biarkan seketika ikan mesra bersama bhn tumisan tadi.
5. add santan kacau selalu.add terung.kacau selalu..biar kuah mereneh
6. bila kuah dh agak memekat add garam serta perasa(optional).kacau
7. add tomato...kacau sekejap.tutup api..
8. sedia utk dihidangkan....




" Selamat mencuba"

No comments:

Post a Comment