mytasteindonesia.com

Wednesday, 20 July 2011

KEK KEREMEL





Ramai rkn2 dh buat kek keremel ni kan.Tkasih pada puan munira baharom diatas resepi kek kegilaan ramai ni...sana sini kek keremel.klu betul cara buatnya mmg sedap...bagi yg menggemar keremellah.UJ pun duk intai2 jugak dapur kzu dari blog semanis gula..mak aii tenguk kek keremel kzu semanis gula mengancam habis..rajin tul kzu membuat kek ni..Oleh sbb dh terjatuh cinta dgn kek kzu yg mengancam tu UJ pun menerai lah pulak resepi kek ni mengikut versi kzu.Tkasih kzu diatas resepi...mmg cepat habis.. x sempat nk snap photo sbb secara kebetulan ada tetamu dtg bertandang so dptlah tetamu tu rasa kek keremel tu...dia kata sedap..Alhamdulillah....Ni lah gambar kek yg dpt Uj snap..dptlah seciput...ok jom tguk resepinya....





kek keremel
resepi: puan munira baharom
sumber: puan zuraini alias(kzu dri blog semanis gula)

bhn:( UJ buat loyang 7")

A* utk gula hangus:
2@3 sudu bsr gula - ratakn gula dlm loyang.masak atas api.bila dh jadi
bertkar warna keperangan ketepikn.


B* utk keremel:

1/2 tin susu cair
70 g gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
3 biji kuning telur - campurkan semua bhn dgn 1 sudu mkn air.kacau sebati dgn
perlahan.dan tapis.kemudian campurkan dgn bhn A*.
ketepikn.###


C* utk kek:

140g tepung gandum}
1 sudu teh baking powder} diayak bersama ketepikan
70g gula kastor
3 biji kuning telur
135 ml air
45 ml myk - pukul kuning telur,air dan myk hingga kembang.
addkn gula.pukul lgi sehingga naik 2 x ganda.addkn tepung yg
tlh diayak bersama baking powder.gaul sebati ketepikn.


D* meringue

6 biji putih telur
70 g gula kastor
1 sudu tek cream of tartar- pukul putih telur sehingga kembang dan putih.
kemudian addkn gula..pukul lagi.add cream of tartar
pukul sehingga bertanduk.



CARA:

1. Campurkn bhn C* dan D*.kacau dgn senduk secara kaub balikan.
2. bila adunan dah sebati bahagikn kpd beberapa warna kesukaan serta perisa
perisa kesukaan.( UJ letak perasa pandan dan vanila)
3. addkn adunan yg berwarna secara berselang seli kedlm adunan loyang
keremel tadi (yg bertanda ###)
4. bakar secara " bath marie" selama 1 jam mengikut tahap kepanasan
oven masing2.




"selamat mencuba"


No comments:

Post a Comment