mytasteindonesia.com

Tuesday, 26 July 2011

KURMA GAGING





Assalamualaikum...salam selasa kpd semua rkn2 yg sudi singgah diblog UJ ni....Panas sungguh cuaca hari nikan....kain yg tersidai diampaian pun sekejap jer dh kering.Kalau cuaca pns2 cenggini kita semua kena byklah minum air...Panas2 begini juga demam dan batuk mulalah menyerang..kesihatan pun nk kena jaga jugak kan?.Ari ni pun UJ sibuk .. dh petang baru bole N3 resepi....menu UJ tghari tadi ialah kurma daging.Entah kenapa tiba2 pulak tekak ni nk mkn kurma daging.Kurma ni bagi UJ...UJ x suka lah pekat2 sgt..UJ suka kuahnya yg sedang2..saja..cair pun tidak...pekat sgt pun tidak...sbbnya klu terlalu pekat bgi UJ cepat muak bila dimkn...klu terlalu cair sgt pulak X ada lah rasa" kick" kurma tu...hai macam2 kan...yelah selera seseorang tu berlainan...sbb itu UJ kata rasa sedap tu..."subjektif"....ok jom intai resepi kurma daging versi UJ......





bhn:

1/2 kilo daging btg pinang
1/3 cwn serbuk rempah kurma
2 cwn santan dari sebiji kelapa
2 biji tomato dibelah 2
2 biji bwg besar dibelah 4
2 biji kentang dibelah 4
4 tangkai cili besar merah dipotong dan dibelah 2
4 tangkai cili bsr hijau dipotong dan dibelah 2
3 biji limau kasturi
sedikit air
sedikit myk utk menumis
garam serta perasa(optional)

bhn hiris:

1 biji bwg besar dihiris kasar
5 ulas beg putih dihiris
1 inci halia dihiris halus
rempah 3 serangkai( kulit kayu manis,buah pelaga dan bunga lawang)



cara:


1. daging dihiris.dibasuh bersih dan ditoskan airnya.
2. pnskan periuk.add rempah 3 serangkai serta bhn hiris.kacau sehingga naik bau.
3. bila dh naik bau add serbuk rempah kurma.kacau sehingga pecah myk.
4. add daging.gaul rata.biar daging empuk( klu perlu tambah air sedikit)
5. bila daging dh empuk add santan serta ubi kentang ,kacau rata.
6. add cili bsr serta bwg bsr yg tlh dibelah 4.kacau rata
7. bila kuah dh mendidih dan kentang dh benar2 empuk add garam serta perasa.
8. kacau rata.add apr perahan limau kasturi.kacau rata.tutup api.
9. sedia utk dihidangkn....




" selamat mencuba"

No comments:

Post a Comment