mytasteindonesia.com

Friday, 22 July 2011

LEMAK PEDAS CENCARU BERSAMA REBUNG JERUK





Assalamualaikum....salam jumaat...salam penghulu segala hari...menu UJ tghari tadi..lemak pedas cencaru bersama rebung jeruk..wahhh pjg tul..nama menunya...susah nk sebut.Bercakap ttg rebung ni jeruk ..ada yg suka dan ada yg x suka...biasalah.."rasa sedap tu subjektifkan"....bagi UJ...UJ mmg suka rebung.MMg peberetlah...apa lagi klu masak babat bersama rebung jeruk atau ikan talapia salai bersama rebung jeruk..wahhhh berpeluh dahi..."penggsan" sekejap...(guna perkataan CMG) Sebut aje rebung jeruk ni..yelah klu gulai menggunakan rebung jeruk ni UJ suka gulainya masam2 dan ada rasa pedas 2 sedikit..baru sesuwaiii dgn tekak UJ ni..Tapi satu lagi pesan mak UJ klu gulai rebung jerung ni x boleh terlebih pedas sbbnya rebung jeruk ni x menyerap cili..gulai kita akn menjadi terlebih pedas........Rebung ni ada juga yg x dijeruk..selalu klu rebung yg x dijeruk..UJ lebih suka masak lemak putih jer...sedap...digandingkan dgn sambal belacan dan ikan masin..ermmm " pengggsan " lgi...ok lah jom UJ kongsikan resepilemak pedas cencaru ni....




bhn:

3 ekor ikan cencaru
1 mangkuk kecil rebung yg tlh dijeruk
1/4 cwn cili padi*
11/2 inci kunyit hidup*
3 keping asam jawa
santan dari sebiji kelapa
garam


cara:

1. ikn cencaru dibuang jaket,dibersihkan.basuh dan toskan airnya
2. tumbuk bhn bertanda* -cili api dan kunyit hidup
3. add ikn dlm periuk bersama bhn tumbuk.gaul rata.add sedikit garam
serta asam keping.gaul lagi
4. add santan kedlm periuk.kacau rata( perlahan supaya ikn x hancur)
5. masak periuk atas api.kacau selalu dan perlahan dgn api yg sederhana
supaya santan x pecah myk
6. bila kuah dh mendidih add rebung jeruk td.kacau perlahan.biar kuah memekat
7. bila kuah dh memkat addkn sedikit garam lagi.biar mereneh seketika.tutup api
8. sedia utk dihidangkn...




" Selamat mencuba"

No comments:

Post a Comment