mytasteindonesia.com

Monday, 4 July 2011

LEMAK PEDAS UDANG GALAH BERREBUNG





Assalamualaikum...mak aiii pjgnyer nama resepi.Ape2pun udang mmg peberet umie sekeluarga.Hishh kalau diikutkan udang ni mmg x leh mkn selalu..sbb kolesterolnya tinggi..abih tu dah suka giler kat udang ni...mkn jerlah sesekali ek...X makan rogi pulak...sedap udang galah ni...kena pulak dijodohkan dgn rebung.ermm alahai...Hari ni umie masak udang...udang ni bukan beli pun...somi kawan yg bagi sbb dia suka gi mancing udang.Tulah rogi besar klu x makan...Klu beli alahai...sekilo udang galah ni mencecah rm 32.00...mmglah x terbeli..tapi disbbkan dibagi kwn alhamdulillah rezeki utk hari ni...Sebut ttg rebung pulak..pesan mak umie klu kita masak rebung x boleh pedas sgt...sbbnya rebung ni x menyerap bahan...sbb itulah klu kita mkn gulai rebung adakalanya terasa pedas yg amat sgt...so kurangkn cilinya....Itulah pesan org tua2 ...yg selalu umie jadikan panduan ketika memasak...ok lah jom tguk gulai pedas udang galah berebung versi umie....simple2 jer bhnnya....





bhn:

10 ekor udang galah dibersihkan ,dibasuh dan ditoskan
1/4 cwn cili api (boleh kurangkan lagi sbb umie agak jer anggarannya)*
2 inci kunyit hidup*
2 keping asam keping
sedikit garam
santan dari sebiji kelapa ( klu x nk pekat bole kurangkan)
sedikit rebung


cara:

1. tumbuk bhn bertanda ( kisar pun bole umie suka tumbuk)
2. add bhn tumbuk kedlm periuk
3. add udang,sedikit garam dan asam keping kedlm periuk.gaul rata
4. tuangkan santan kedlm periuk.kacau rata.
5. letak periuk diatas api yg sedrhana.kacau selalu supaya x pecah myk.
6. bila dh mendidih add rebung kedlm periuk.kacau rata.biar kuah memekat
7. perasakan dgn garam.kacau lagi .bair gulai mereneh seketika
8. bila dh gulai dg memekat...padam api.
9. sedia utk dihidangkan....



" Selamat mencuba"

No comments:

Post a Comment