mytasteindonesia.com

Saturday, 23 July 2011

LEMAK PUTIH TAUGEH SAMBAL TEMPOYAK






Alhamdulillah...tkasih diatas rezeki pemberian Allah.Walaupun hidangan utk mkn mlm UJ ringkas saja tapi cukup menyelerakan...sbb ada gandingan yg mantop iaitu sambal tempoyak ..hishhh berpeluh dahi mkn....ada pulak ulam jering dan ikan masin kembung..berkuahkan lemak putih taugeh...malas nk ckp byk .....jom scroll resepi.....





bhn:

2 mangkuk taugeh
santan dari sebiji kelapa
1 biji bwh besar dihiris kasar
segnggam ikan bilis
1 biji cili merah dihirs
garam dan perasa

cara:

1. add santan,bwg bsr ,cili bsr hiris serta ikan bilis kedlm periuk.
2. addkn sedikit garam.masak atas api yg sederhana.kacau selalu
3. bila dh mendidih dan kuah dah memekat sedikit add taugeh add sedikit
garam serta perasa.kacau rata.
4 biar seketika..tutup api dan angkat


Add caption




" sedia utk dihidangkan..."





No comments:

Post a Comment