mytasteindonesia.com

Saturday, 30 July 2011

LONTONG





Lontong......lontong mari kita mkn lontong....Assalamualaikum...slmat mlm semua..dan sebelum UJ beradu ni UJ nk N3kn menu utk hari ni...iaitu...resepi Lontong.Yelah...lontong ni pun dah biasa org buatkan.Bila buat tu selalu ader resepi sendiri.Lontong ni Uj suka mkn dgn sambalikan bilis.Ada pulak suka mkn dgn sambal kacang...Ikut citarasa masing2 lah kan.Ok lah Uj pun x nk lah celoteh pjg2 mlm2 ni sbb mata ni pun macam nk kena sengkang dgn batang mancis jer gamaknya...ok jom intai lontong versi UJ....




bhn:

1 btg karet dihiris*
1 cwn kobis dihiris*
10 tangkai kacang buncis dipotong ( kacang pjg pun bole)*
sedikit soo hon direndam dipotong2*
sedikit sayur fucuk direndam dan dipotong
2 keping tempe dipotong*( Uj goreng sedikit)
2 keping tauhu dipotong*(uj goreng sedikit)
4 cwn santan dari sebiji kelapa
garam dan perasa
4 btg serai dititik
2 sudu myk utk menumis
sedikit serbuk kunyit


bhn kisar:

1/4 cwn udang kering
1 biji bwg besar
3 ulas bwg putih
sedikit halia
sedikit lengkuas



cara:


1. pnskan periuk add bhn kisar .addkan serbuk kunyit serta serai.kacau rata.
2. bila bhn tumisan dh naik bau addkan santan serta bhn yg bertanda *
3. kacau rata.bila kuah dh mendidih addkn sayur fucuk serta soo hon.
4. kacau rata addkan garam serta perasa.biar mereneh seketika tutup api.angkat.




utk sambal:

segenggam ikan bilis
1 ulas kiub ikan bilis
segenggam cili kering dikisar
1 biji bwg besar dihiris halus
sedikit belacan
garam serta perasa.
sedikit myk utk menumis

cara:

1. kisar cili kering.
2. pnskn kuali goreng ikan bilis.add bhn kisar.biar sehingga naik bau.
3. addkan belacan serta kiub ikan bilis tadi.kacau rata
4. bila cili dh masak add garam serta perasa dan juga bwg hiris tadi.kacau rata angkat




" selamat mencuba"

No comments:

Post a Comment