mytasteindonesia.com

Sunday, 31 July 2011

MOULLEUX AU CHOCOLATE



Assalamualaikum...salam Isnin...dan salam Ramadhan kpd semua rkn2.Wah arini 1 ramdhan dan umat Islam mula berpuasa...selamat menjalankan ibadah puasa kpd semua rkn UJ yea semoga puasa kite diterima Allah....Ok kita beralih kpd cerita resepi pulak yer.Sesungguhnya...resepi ni hari sabtu yg sepatutnya UJ nkn..tapi disebabkab kebizian yg teramat sgt...maka Uj pun tangguhkan hari utk mengN3kannya...Haaa..ari ni baru lah dpt Uj curik2 masa utk UJ N3kan resepi ni.Bergulung lidah nk menyebutnya kan...resepi ni UJ sekodeng dari Food network.Bagi UJ sedap gak moelleux au chocolate ni apa lagi klu dimkn waktu pns2......sepatutnya kek ni cair didalam sedikit, tapi disbbkabkan ter"OveR" bakar maka jadilah kek ni sebegini rupa.Walahhh.. walaupun x kelihatan cantik tapi rasamu tetap mengguda hati ni.."walau pun rupamu spt permukaan bulan...tetapi tetap menawan hati ni...hehehe Ok jom UJ kongsikan resepinya.......




Resepi.....MOelleux au chocolate
Recipe adapted from: Food Network


bhn:

4 oz coklat hitam(UJ guna coklat masakan hitam)
2/3 cwn mentega
4 biji telur
2/3 cwn gula ( UJ kurang sedikit 11/2 sudu bsr)
1/2 cwn tepung ( UJ guna tepung gandum)



cara:


1. cairkan coklat masakan hitam bersama mentega dgn kaedah double boil
2. di mangkuk yg lain putar telur dgn gula sehingga pekat dan gebu (spt adunan kuih bahulu)
3. addkan tepung kedlm adunan.gaul rata.
4. addkan coklat masakan yg tlh cait tadi kedlm adunan yg sama.gaul sebati.
5. sedia kan acuan muffin.addkan kedlm nya.
6. bakar dgn suhu 160 degree selama 15 minit.





" selamat mencuba"

No comments:

Post a Comment