mytasteindonesia.com

Wednesday, 6 July 2011

OREO CHEESE CAKE BERBADAM











Assalamualaikum....salam rabu dan selamat ptg kpd semua...yg dtg bertandang ke blog umie ni...waaaaa nk nangislah pulak sbb ari2 cheese....semalam cheese ,ari ni pun cheese..hishhhh bertambah2lah selulit keliling pinggang...Ok..tapi umie rasa sedikit jer..sepotongpun x sampai sbb takut..rasa mmg nk mkn berpotong2 tapi stop dulu..krn terpaksa dan dipaksa buat cheese cake ni sbb takut cheese ni sampai tahap "menepous"...pinjam kata2 k.umi kuantan...rugilah pulak...baki pun tinggal sedikit jer 250 g jer...jadi umie cadang nk buat oreo cheese cake berbadam just tambah badam hiris jer...Resepi dan sumber dari k.umi kuantan dan dari blog citarasawan....fullamakk mmg sedap..tapi stop dulu mkn......ok jom kita duk intai bhn2nya....umie guna loyang kecik...6inci..balut keliling dgn aluminium foil...tapi umie ada buat penambahan dan pertukaran bhn bergantung pd bhn yg umie ada.....





sumber resepi: dari blog k.umie kuantan dan citarasawan

bhn:base

120 g biskut oreo buang krim
3 sudu bsr margerine

cara:

1. hancurkan biskut oreo
2. add margerine.gaul rata sehingga bole dikepal.Tekan dlm loyang base tadi.
3. pnskan oven..bakar selama10 minit dlm oven
4. keluarkan dan ketepikan.

bhn filling:


250 g cream cheese ( phily)
40 g gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
1 biji telur
70 ml whipping cream
1/2 sudu teh jus limau kasturi (jus lemon)
10 keping biskut oreo dipatah 4(buang krim)
3/4 cwn badam hiris

cara:

1. pukul cream cheese dan gula kastor sebati
2. add telur dan esen vanila..pukul rata
3. add whipping cream..pukul rata.
4. add biskut .gaul rata.
5. ambil loyang base tadi..taburkan badam hiris kedlmnya
6. tuangkn pula adunan cheese kedlm loyang tadi sehingga habis.
7. taburkan badam hiris diatas.
8. bkar secara " steam -bath" selama 45~1 jam dgn suhu 160 degree
mengikut oven masing2
9. bila kek dh msk..biarkan dlm oven dan renggangkn sedikit pintu oven.biar
sehingga sejuk.Longgarkan keliling loyang dgn pisau.








" selamat mencuba"



No comments:

Post a Comment