mytasteindonesia.com

Wednesday, 20 July 2011

TALAPIA MASAK HIJAU





Assalamualaikum.....salam rabu kpd semua rkn2.Menu apa tghari tadi...tulah dh pukul 6 lebih baru UJ dpt N3 resepi...sibuk tul rasa ari ni..Sat lgi nk masak utk mkn mlm pulak..alahai...kejap jer masa berlalukan..Utk tghari tadi menu UJ ikan talapia masak hijau.Balik kg aritu..mak UJ ode ikan talapia kt seorang pak sedara UJ yg secara kebetulan ada mempunyai kolam yg bela ikan talapia.Dapat lah UJ bw balik 2 ekor.Alhamdulillah.Besar2 jugak ikan talapianya.Selalu klu ikan talapia ni UJ suka masak lemak pedas cili api bersama pucuk ubi atau rebung jeruk ....Tapi ikan talapia tu mestilah disalai terlebih dahulu...baru sedap.Tapi disbbkan malas nk menyalai..makan UJ buat masak hijau jerlah..senang cerita...ermmm siap ratah2 lagi...mmg peberet keluarga ikan talapia ni...ok jom roll resepinya...




bhn:

2 ekor ikan talapia(dicuci bersih dgn asam limau supaya hilang bau hanyirnya)
1/2 cwn cili padi ( ditumbuk)
2 biji bwg bwsar dihiris kasar
garam serta perasa
myk utk menggoreng( deep fry)


cara:

1. pnskn myk .goreng ikan sehingga garing.angkat
2. tinggalkan sedikit kyk didlm kuali add cili padi.goreng sehingga cili
benar2 masak.
3. add sedikit garam serta perasa.kacau rata
4. add bwg bsr.kacau rata.add ikan...gaul mesra
5. tutup api.sedia utk dihidangkan












" selamat mencuba"

No comments:

Post a Comment