mytasteindonesia.com

Thursday, 14 July 2011

TOMYAM AYAM






Sape x suka tomyam angkat tangan....ermm semua suka tomyam kan.Kuahnya yg masam2 ,pedas2 dan bau aroma daun limau purut serta serai..mmg menambat deria rasa kita .Yelah kdg2 kita org malaysia x leh nk tanding masakan tomyam org Thailand kan.Tom yam ni jugak ada byk versi.Ada versi letak santan,tomyam putih atau tomyam letak air kelapa.Ermm semua versi sedap2.Janji tomyam...mmg pembuka selera.Menu utk tghari ni umie masak tomyam.Tomyam org melayu..heheh..x letak udang atau sotong cuma letak ayam sahaja sbb nk habiskan stok ayam yg dh terperap lama dlm esbok tu.ok jom tguk tomyam versi umie yg duduk kat Malaysia ni.....jom...




bhn:

1 mangkuk ayam dpotong kecil dan dibersihkan.basuh,tos airnya
6 btg serai diketuk
2 biji tomato dibelah 4
2 biji bwg bsr dihiris kasar
1 ini halia dihiris kasar
1/2 inci lengkuas dihiris diketuk sedikit
sedikit sos ikan
6 helai daun limau purut dibuang uratnya
1/2 biji karet dipotong bulat
2 ulas kiub ayam maggie
sedikit pes tom yam
garam serta perasa
sedikit air perahan limau nipis
2 sudu bsr susu cair
10 biji cili api ketuk
air utk merebus
sedikit daun ketumbar( umie x letak sbb x ada stok)dihiris kasar


cara:

1. Add air dlm periuk,add serai,daun limau purut serta kiub ayam maggie.
2. bila air dh mendidih add ayam.kacau.add pes tomyam.kacau lagi
3. bila ayam dh empuk sedikit add karet.add garam serta perasa.
4. bila kuah dh mesra add tomato dan bawang besar.kacau rata
5. akhir sekali add susu cair serta air perahan limau nipis serta
cili api ketuk.kacau. add daun ketumbar.tutup api.
6. sedia utk dihidangkan..


" Selamat mencuba"









No comments:

Post a Comment