mytasteindonesia.com

Monday, 15 August 2011

AYAM GORENG SAMBAL HIJAU






Assalamualaikum...kadangkala ada masanya kita x tau nk masak ape...puas duk pikir..sampai fenin kepala apakah juadah yg nk dihidangkan buat santapan keluarga...susah jugakkan jadi tukang masak keluarga ni...tapi tulah..apa2 pun kita kena kreatif dlm menyediakan menu utk mereka..semuanya bermula dari airtgn....selalunya airtgn ibulah yg paling sedap..walau seringkas mana pun
hasilnya....oklah x mo crite2 pjg2 dlm mood berposa nikan....byk crite kurang pahala hehehe...ok jom lah layan ayam masak hijau UJ ni.Resepi ayam masak hijau ni adalah lauk ketika bersahur pagi tadi.Uj gandingkan dgn nasi pns dan kicap cap kipas udang yg lemak manis tu...walahh... xsedar bertambah2 pulak kami sekeluarga mkn..takut pulak terlebih mkn..makruh pulak hukumnya...oklah jom Uj kongsikan resepi yg simple ni.....




bhn:

1/2 ekor ayam dipotong kecil( dibasuh dan ditoskn)
sedikit garam serta perasa
sedikit kunyit serbuk
1/4 cwn cili api ditumbuk
2 biji bwg besar dihiris kasar
sedikit myk utk menggoreng


cara:

1. ayam digaul dgn sedikit garam dan serbuk kunyit.ketepikan
2. pnskn kuali.add myk.goreng ayam sehingga masak dan garing sedikit.agkt ketepikan
3. dgn myk yg berbaki sedikit add cili api.kacau rata sehingga cili masak.
4. add garam serta serbuk perasa.gaul rata
5. add bwg besar kacau rata.kemudian add ayam goreng tadi.kacau rata.biar cili serata dgn ayam
7. tutup api.angkat.sedia utk dihidangkan...




" selamat mencuba"

No comments:

Post a Comment