mytasteindonesia.com

Monday, 15 August 2011

CUCUR JAGUNG








Sebut jer cucur ..ada bermacam2 jenis cucurkan.Antaranya ialah cucur jagung.Cucur jagung ni pulak ada byk versinya.Masing2 ada pilihan tersendiri dlm menyediakan cucur jagung ni.Ada yg suka letakan udang basah dan x ketinggalan ada juga yg suka letakan ikan bilis didalamnya.Semuanya mengikut citarasa serta selera masing2.UJ pula suka letakan udang kering didalamnya.Dalam menyediakannya pula UJ suka jagungnya yg byk manakala tepung nya..ala-ala bersalut jer gitew.Sebabnya bila makan cucur ni jadi ranggup..."kruk...kruk..." digandingkan pulak dgn sos cili thai.."mambles beb.."Bagi UJ sesuwaiii sgtlah rasanya.Itu pada selera UJlah..sbb seperti yg UJ pernah katakan dulu sedap itu "subjektif"kan.tapi bagi sesiapa yg nk mencuba cucur jagung versi UJ ni dipersilakan...mencubanya yer....ok jom kita roll bhn2nya yer....





bhn:

2 cwn jagung manis dihiris
11/2 cwn~2 cwn tepung gandum (ikut berapa byh isi jagung)
1 biji bwg besar dicincang/didadu kecil)
4 tangkai cili kering dihiris halus( digunting pun bole)
2~3 sudu bsr udang kering( direndam dan ditumbuk halus)
sedikit serbuk kunyit serta garam dan perasa( optional)
air secukupnya(x perlu byk..agak2 jagung bersalut jer)
myk secukupnya utk menggoreng.


cara:


1. add semua bhn kering.gaul sabati.addkan juga garam ,perasa serta sedikit serbuk kunyit
2. add air sedikit sambil menggaul.x perlu cair.bair adunan pekat.
3. pnskan kuali add myk.
4. jemput adunan dgn menggunakan tgn dan masukan kedlm kuali( JGn tergoreng jari hehe)
5. balik-balikkan masak sehingga kuning keemasan
6. hidangkan pns2 dan bole dicicah dgn sos cili Thai...walahhhh



"selamat mencuba"




No comments:

Post a Comment