mytasteindonesia.com

Saturday, 13 August 2011

IKAN BAKAR DAUN KUNYIT








Assalamualaikum...semua salam hari minggu kpd semua rkn2 yg sudi bertandang ke blog UJ ni.Ermmm lama betul UJ x mengN3 resepi hampir seminggu rasanya...rindu btul nk update blog tapi apakan daya byk kerja2 yg perlu dibereskan...Resepi2 pun nyk yg tersimpan .Oleh krn itu haa...ari ni UJ nk melepaskn rindu dendammm nk mengN3 semua resepi2 yg tertangguh...jom layan lah resepi ikan bakar daun kunyit ni utk hidangan berbuka puasa beberapa hari yg lalu.....






bhn:


3 ekor ikn cencaru sederhana bsr
1 biji bwg besar*
4 ulas bwg kecil*
4 ulas bwg putih*
6 tangkai cili kering*
3 btg serai diambil yg lembut saja*
sedikit air asam jawa*
sedikit belacan*
sedikit garam dan perasa
sedikit kunyit serbuk
sedikit myk
6 helai daun kunyit
3 helai aluminium foil


cara:


1. ikan cencaru dibersihkan dan dibelah belakangnya dan digaul dgn garam dan serbuk kunyit.
2. kisar bhn yg bertanda
3. gaulkan bhn yg tlh dikisar dgn garam,perasa dan serbuk kunyit
4. addkn bhn yg tlh digaul dlm perut ikan dan belakang ikn
5. bungkus ikan dgn daun kunyit.letakkan kedlm aluminium foil.taburkan sedikit myk ke
atas ikan.bungkus rapi aluminium foil tadi
6. pnskn kuali leper addkn aluminium foil kedlm kuali balik2akn ikan sehingga ikan masak.




" selamat mencuba"

No comments:

Post a Comment