mytasteindonesia.com

Tuesday, 2 August 2011

KERISI GORENG SAMBAL HIJAU


Assalamualaikum...selamat mlm kpd rkn2 yg sudi bertandang ke blog UJ.Sebelum UJ melelap kan mata ni UJ nk mengN3kan satu resepi yg UJ hidangkan ketika berbuka puasa ptg tadi.Utk pengetahuan rkn2 klu berbuka tu UJ suka makan nasi jer..Yelah dh seharian menahan lapar dan dahaga...kan.UTk mendapatkan pahala sunatnya...kami sekeluarga memulakan dgn memakan buah kurma
sedikit....Alhamdulillah rezeki pemberian Allah utk hari ini......ok jom lihat bhn2nya simple tu...sbb kelopak mata ni dah rasa nk tertutup pulak ni....jom...

bhn:

4 ekor ikan kerisi dibersihkan
1/4 cwn cili api ditumbuk
1 bji bwg besar dihiris kasar
garam dan perasa
sedikit kunyit serbuk
myk utk menggoreng

cara:

1. ikan dilumurkan dgn sedikit garam dan serbuk kunyit.
2. pnskan kuali add myk.goreng ikan sehingga garing.angkat
3. dgn myk yg berbaki add cili api tumbuk.goreng sehingga cili benar2 masak
4. add garam dan perasa.kacau rata
5. add bwg.last sekali add ikan gaul rata.angkat
6. sedia utk dihidangkn






















" selamat mencuba"

No comments:

Post a Comment