mytasteindonesia.com

Tuesday, 16 August 2011

PENGAT PISANG BERSAGU






Kalau sebut jer pengat pisang ...mesti terbayang bulan posakan.Sbb pengat memenggat ni sinonim dlm bulan pose jer sebagai manisan dan penambah hidangan.Bagi UJ pengat pisang ni mesti termasuk dlm senarai hidangan utk berbuka posa.Yelah sejuk jer bila lalu kt tekak..apa lagi klu rasanya yg lemak2 manis tu...bagi UJ dlm membuat pengat ni UJ suka menggunakan pisang nangka sbb rasanya yg masam2 lemak gitu...mmg menambat selera.Ada separuh org pangge bubur pisang...ada pulak kata pengat pisang.Bagi Uj klu kuahnya pekat tu dipanggil pengat..klu ala-ala cair sedikit utk dihirup tu di pangge bubur..Betul ker...???maaf yer klu salah tu tolong perbetulkan yer...ermm apa2 ajelah...lain tempat lain panggilan nya...btul tak...oklah jom roll resepi pengat UJ yg dibuat sbgai hidangan berbuka posa ptg semlm....




bhn:


5 biji pisang nangka(Uj suka guna pisang nangka)
3 cwn santan dari sebiji kelapa
2 sudu besar sagu biji putih(direndam dan ditoskn airnya)
3/4 cwn gula(agak2 ikut citarasa sendiri..bole dikurangkan)
sedikit garam
1 cwn air
3 helai daun pandan disimpul



cara:


1. pisang dibuang kulit dan dipotong menyerong
2. add pisang dlm periuk.add gula,air serta daun pandan
3. masak sehingga mendidih da pisang empuk
4. bila pisang dh empuk add santan dan sagu biji.kacau rata.
5. biar mendidih seketika.tutup api.angkat
6. sedia utk dihidangkn...







" selamat mencuba"


No comments:

Post a Comment