mytasteindonesia.com

Saturday, 13 August 2011

ROTI JALA KARI DAGING








Roti jala mmg senonim dgn kuah karikan.X kiralah kari daging ke atau kari ayam..janji karikan.N3 roti jala dan kari daging ni pun N3 3 hari yg lepas.Baru hari ni dapt Uj update kan...oklah pose2 ni malaslah Uj nk celoteh pjg2...byk celoteh..kerja x siap..heheh ok jomlayan resepinya.ekcely resepi roti jala ni UJ guna resepi CMG...mmg sedap..resepinya gilah skodeng kat area roti jala kt blog Uj ni.Kat sini Uj nk addkn resepi kari daging sbb lahai nk cepatkan ampunnn ya kengkawan..wokehhhh jom layan...





bhn:

1 kilo daging batang pinang
1 biji bwg bsr dihiris
3 ulas bwg kecil dihiris
4 ulas bwg putih dihiris
2 inci halia dihiris
sedikit rempah 3 serangkai
5 tangkai daun kari
1 sudu teh jintan manis
1/4 cwn serbuk kari ikan babas
1/4 cwn kari daging adabi
sedikit air asam jawa
sedikit garam
1/2 sudu bsr kicap mains cap kipas udang
2 cwn santan
air utk mengempukan daging


cara:



1. bersikan daging dan toskan airnya
2. pnskn kuali add jintan manis serta bhn hiris.kacau sehingga naik bau.add rempah
3 serangkai serta daun kari
3. addkan serbuk kari adabi dan babas.kacau rata.biar sehingga pecah myk
4. addkan daging.kacau rata.biar daging empuk.yambah air sedikit2 sehingga daging empuk
5. addkan kicap manis serta air asam jawa.kacau rata.
6. addkan santan.biar santan mendidih
7. add garam.kacau rata dan tutup api.sedia utk dihidangkan....




" selamat mencuba"


No comments:

Post a Comment