mytasteindonesia.com

Saturday, 13 August 2011

SAMBAL UDANG PETAI BERSANTAN








Sambal udang petai bersantan ni mmg peberet UJ sekeluarga.sambal udang ni kalau digandingkan dgn ikan masin pun kira dh cukup menyelerakan..dimakn pulak dgn nasi pns perghhhhh malas nk cakap kan.tapi disebbkn pose..kita sensored dulu crite2 bab mkn ni....kali ni pun Uj malas nk crite pjg2
ok jom layan gak ler resepinya......





bhn:


1/2 kilo udang sederhana bsr
1/2 cwn santan
2 bj bws besr dihiris kasar
segenggam cili kering dikisar*
sedikit air asam jawa
segenggam petai
sedikit belacan dikisar*
sedikit garam serta perasa
sedkit myk utk menumis
sedikit serbuk kunyit


cara:


1. udang dibersihkan dan digaul kan dgn garam serta serbuk kunyit
2. pnskn kuali add myk.goreng udang setengah masak.angkat
3. dgn myk berbaki add bhn kisar.biar sehingga garing dan kacau selalu
4. bila cili dh masak add air asam jawa ,santan serta garam dan serbuk perasa
5. addkn udang.kacau rata dan addkan bwg bsr.biar mereneh seketika
6. tutup api dan angkat.sedia dihidangkn.


" selamat mencuba"



No comments:

Post a Comment