mytasteindonesia.com

Tuesday, 6 September 2011

AYAM PANGGANG SRI MENANTI






Alahai ayam  lagikan.Masa raya ari tu pun dh mkn rendang ayam...N3 tuk ari ni pun ayam lagi..Tapi bukan rendang ayam...tapi ayam panggang. sri menanti ermm  mmg sodap..apa lagi klu resepi ni dri chef terkenal kita.resepi ni UJ intai dari resepi chef wan ...X yah mkn dgn nasi lagi ...ratah gitew pun sodap...ok jom kita roll resepinya...




Ayam panggang Sri  Menanti
sumber dari: chef wan


 bhn:

      4 sudu myk sayuran( Uj guna myk msk biasa jer)
     1 ekor ayam dibersihkan dipotong 2
     8 cwn santan pekat
     2 helai daun pandan
     2 btg serai
     2 sudu bsr madu
     6 sudu besar kerisik
     1 biji  perahan limau kasturi
      gula dan garam


bhn kisar:

  8 btg cili merah
  6 biji cili padi
  6 biji buah keras
  10 ulas bwg merah
  7 helai daun limau purut ( dibuang uratnya)
  1 cm lengkuas
  1 btg serai
  3 ulas bwg putih
  1 inci halia
  1 inci kunyit hidup


 cara:

1.  pnskan myk.add serai ketuk serta daun pandan.goreng sehingga wangi
2.  add bhn kisar.msk sehingga 10~15 min dan pecah myk
3.  add ayam sebelah.kacau rata selama 10 min
4.  add santan pekat.biar mendidih selama 20 minit
5.  add air perahan limau ,madu serta kerisik.kacau lagi selama10 min
6.  add garam serta gula.tutup api
7.  ambil ayam dri kuali alihkan kedlm oven
8.  bkr sehingga masak




  " selamat mencuba"
















  




No comments:

Post a Comment