mytasteindonesia.com

Tuesday, 6 September 2011

BEBOLA BADAM BERCOKLAT






Sebenarnya resepi kokis ni base dari biskut bebola coklat...iaitu sumber dari resepi klong Lynn.UJ ubah kacang tanah kisar ke badam cincang sbb nk habiskan stok badam cincang..UJ dekokan dgn coklat putih diatasnya...Ermmm sedap gak...Gabungan kacang badam dgn coklat.ala2 Almond London gitew..ok jom roll resepinya....




sumber dari bebola coklat by klong Lynn(rkn fb)

bhn:

     250g mentega
    3 cwn tepung superfine
    1 cwn badam cincang
    3/4 cwn gula halus
    1/2 cwn tepung beras
    1 sudu teh esen vanila
    coklat masakan hitam dicair (secara double boil)
    coklat masakan putih dicairkan ( secara double boil)
    coklat rice secukupnya



cara:

    1.  pukul mentega dan gula sehingga kembang.add 2 jenis tepung serta badam cincang
    2.  uli bulat2 seperti  bebola.bakar sehingga masak dgn suhu 160 dengre sehingga masak.sejukan
    3. cairkan coklat masakan hitam dan celupkan bebola tadi kedlmnya.dan masukan kedlm
        cwn kertas
    4. taburkan coklat rice diatasnya.
    5. cairkan coklat masakan putih ( secara double boil)
    6. addkan kedlm piping beg dan dekokan diatas coklat rice tadi
    7. sejukan terlebih dahulu baru disimpan dlm bekas kedap udara






   " selamat mencuba"








   

No comments:

Post a Comment